NAGYLELKŰ ÖRÖKSÉG A HETÉNYI KÓRHÁZNAK

Rendszeresen érkeznek adományok cégektől, magánszemélyek részéről a Hetényi Géza Kórházba. Nemrég azonban olyan nagylelkű gesztusról értesítették Piroska Miklós főigazgatót, amelyre ritkán akad példa.

– Kanadából kereste meg a kórházunkat Alberta állam tiszteletbeli konzulja, Szenthe Sándor és arról értesített, hogy egy kanadai magyar, Gulácsi István végrendeletében jelentős összeget hagyott a Hetényi Géza Kórházért Alapítványra – tudtuk meg Piroska Miklóstól. – Mint kiderült, mintegy 300 ezer dollárról, azaz közel 70 millió forintról van szó, amit a kardiológiai osztályunknak szántak.

Gulácsi István 1924-ben született Szolnokon. 1949-ben emigrált Kanadába feleségével, Erzsébettel és Edmontonban telepedtek le, 64 évig éltek boldog házasságban. A házaspár rendszeresen utazott haza Magyarországra, az elhatározás pedig, hogy a kardiológiai osztálynak adományozzanak egy nagyobb összeget, onnan ered, hogy itt tartózkodásukkor Erzsébetet éveken keresztül kezelték a Hetényi Géza Kórház kardiológiai osztályán, Dr. Herczeg Béla osztályvezető főorvos vezetésével.

A 2020-ban elhunyt férj végrendelete szerint már meg is érkezett a pénz a kórház alapítványához. Köszönetképpen a nagylelkű gesztusért, a kórház vezetősége arra készül, hogy egy emlékplakettel tisztelegjen az adományozók előtt.