A BETEGEK KÖSZÖNETE SEGÍTI ÁT A NEHEZEBB NAPOKON

A fogjunkossze.hu és a Magyar Kórházszövetség közös pályázatán azokat az egészségügyi dolgozókat díjazták a napokban, akik a Covid-ellátásban áldozatos és kiemelkedő munkát végeztek. Országszerte összesen 90 orvos és szakdolgozó munkáját ismerték el ily módon, köztük Czakó Tibort, a Hetényi Géza Kórház sürgősségi osztályának szakápolóját. Olyan sokan szavaztak rá, hogy ő lett az egyik, aki elnyerte az év Covid-dolgozója elismerést.


– Nem tagadom, jól esett ez a díj, örülök az elismerésnek – mondta Czakó Tibor, aki immár 25 éve dolgozik az egészségügyben. – A legjobban azonban annak örülök, amikor a betegek vagy hozzátartozóik egyszerűen csak megköszönik a munkámat. Büszke vagyok rá, az utóbbi időben több ilyen alkalom is volt. Köztudomású, hogy a járvány idején védőruhában dolgozunk, ezért az arcról nemigen lehet „beazonosítani” bennünket. Viszont sokan megkérdezik a nevünket és utólag sok köszönetet kapunk. Ez sok erőt ad, átsegít a nehezebb napokon.
– Covid-dolgozóként immár több mint egy esztendeje küzd első vonalban a járvánnyal. Ez fizikailag és lelkileg egyaránt rendkívül megterhelő lehet.


– A sürgősségi ellátásban hozzászoktunk a váratlan helyzetekhez, de ez most valóban más. Az első hónapok hulláma után csitulni látszott a járvány, most viszont minden korábbinál súlyosabb. Valóban nem könnyű ezt lelkileg feldolgozni. Fizikailag pedig ahhoz kellett hozzászokni, hogy a műszak kezdetén beöltözünk a „szkafanderbe”, négy órán keresztül az arcunkhoz sem nyúlhatunk, evésről, ivásról szó sem lehet. Aztán rövid pihenő és kezdődik elölről az egész.


– Mit üzen azoknak, akiket mostanáig elkerült ez az alattomos vírus?
– Elsősorban azt, hogy hordjanak maszkot, tartsák be az előírásokat és amint lehetőség adódik, oltassák be magukat. Ettől a járványtól csak így szabadulhatunk – remélem mielőbb.