Folyamatosak a fejlesztések a Hetényi Géza Kórházban

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának felügyeletével számos kórházfejlesztés valósulhat meg EFOP pályázatból. Többek között ezekben a hetekben-hónapokban is jelentős fejlesztés zajlik a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben. Szentgyörgyi Zoltánné, az intézet fejlesztési igazgatója hangsúlyozta, ezeknek a beruházásoknak köszönhetően több területen is jelentősen növekszik a betegellátás színvonala.

A gyermek- és ifjúságpszichiátria, addiktológia és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztése, az EFOP-2.2.0-16-2016-00002-es projekt keretében több mint 473 millió forintos európai uniós forrásból valósul meg, az Országos Kórházi Főigazgatóság 8,7 milliárd forintos kiemelt projektjének a része.
A beruházás során egy 10 ágyas aktív (4 darab 2 ágyas kórterem és 2 darab, emelt biztonságú 1 ágyas gyermekpszichiátriai krízis szoba) és 2×2 ágyas nappali ellátó hely létesül megfelelő infrastrukturális háttérrel (csoportszobák, fejlesztőszoba, személyzeti helyiségek, vizsgáló). Az ambulancián egy vizsgálót, két csoportszobát, két foglalkoztatót és személyzeti helységeket alakítanak ki. A projekt keretében a kivitelezési feladatokon túl teljes körű bútorzatcsere, illetve a betegellátáshoz kapcsolódó eszközbeszerzés történik. A pályázat keretében beszerzett eszközök várhatóan 2021 novemberében érkeznek az intézménybe, ezt követően 2022. első felében kerülhet sor a kórházi osztályon a betegellátás megindítására.

Amint arra a fejlesztési igazgató felhívta a figyelmet, ugyancsak fontos beruházás indult az egynapos sebészeti ellátás fejlesztése érdekében. Az Országos Kórházi Főigazgatóság, mint projektgazda az egynapos sebészeti ellátás fejlesztését az EFOP-2.2.0-16-2016-00004 kódszámú kiemelt projekt keretében, több mint 11 milliárd forintos európai uniós támogatás felhasználásával 17 intézményben, köztük a Hetényi Géza kórházban valósítja meg.

A fejlesztés keretében az egynapos sebészeti műtő kialakítása történt meg a Sebészeti épület II. emeletén lévő műtő felújításával. Emellett egy 16 ágyas fektetőt alakítottak ki, felnőtt- és gyermekágyakkal. A projekt részeként nagy értékű eszközbeszerzés is történt, mely a korszerű és biztonságos betegellátást támogatja, továbbá a műtőt ellátó folyadékhűtő cseréje is megtörtént.