Betegtájékoztató

Kedves Kismamák!

Az elmúlt napokban sokan kerestek személyesen, telefonon, különböző média felületeken, hogy igaz-e a hír, hogy Szolnokon megszűnt a szülészet és a megyei kórházban már nem lehet szülni?

Kijelenthetem, hogy a szülészet Szolnokon nem szűnt meg, továbbra is lehet kórházunkban szülni.

Fontosnak érzem azonban azt, hogy mindenki számára érthetően elmagyarázzam a kialakult helyzetet.

A tények a következők: alaphelyzetben a szülészet-nőgyógyászati osztályon ügyeleti időben 2 orvos – egy szakorvos, egy rezidens orvos – látja el a feladatokat, mivel megyei kórház vagyunk. Emellett minden nap van egy készenlétes ügyeletes orvos, aki otthonról mozgósítható, behívható, ha úgy alakul, hogy az átlagosnál jelentősen több feladat torlódik fel hirtelen.

Sajnos azonban az elmúlt időszak úgy alakult kórházunk életében, hogy ezt az ügyeleti struktúrát (2 fő kórházi, 1 fő készenlétes ügyeletes) nem tudjuk biztosítani a hónap minden napján. Szakorvosaink közül többen nyugdíjba mentek, illetve tartósan betegek lettek, míg a rezidens orvosok közül négyen kisgyermekükkel vannak távol – Ők a törvény szerint a gyermek 3 éves koráig nem is ügyelhetnek. Ezen okok miatt alakultak ki az ügyeleti időt érintő nehézségek, melyek megoldásán az Intézet vezetése folyamatosan dolgozik.

Ha a várandóshoz kiszálló mentőszemélyzet úgy ítéli meg, hogy az eset sürgős, akkor a kismamát azonnal a szolnoki szülészetre fogják szállítani, vagyis sürgős esetben a hónap minden napján ellátjuk a szülészeti eseményeket.

Tehát, nem igaz, hogy a kórházunkban nem lehet szülni.

A nőgyógyászati betegek sürgősségi ellátása a hónap valamennyi napján továbbra is biztosított.

Azokon a napokon azonban, amikor maradéktalanul nem tudjuk biztosítani a megyei kórházakra jellemző ügyeleti működéshez szükséges feltételeket (2 fő kórház, 1 fő készenlétes ügyeletes), akkor más intézetekbe irányítjuk a várandós kismamákat. A kismamák szállítását az Országos Menőszolgálat végzi az Országos Tisztifőorvos utasítása alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt intézetekbe (jelenleg: Budapest, Semmelweis Egyetem Női Klinika, vagy Budapest Honvéd Kórház, vagy Debrecen Női Klinika).

Nem kockáztatunk, nekünk a betegek érdekei a legfontosabbak!

Ezért szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy Intézetünk vezetői, osztályunk személyzete folyamatosan azon dolgozik, hogy az ellátás a korábbiakhoz hasonlóan, zavartalanul és biztonságosan működjön, mert számunkra kismamáink és a születendő gyermekeik egészsége a legfontosabb.

 

Szolnok, 2022. június 11.

 

Dr. Jakab Tamás

JNK-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet

Szülészet- Nőgyógyászati Osztály

osztályvezető főorvos