Egészségünk érdekében

A szolnoki önkormányzat képviseletében Töreki András köszöntötte az érdeklődőket az Egészségfejlesztési iroda által szervezett szolnoki Egészségnapon. Ahogy elmondta, iskolaigazgatóként ő is naponta találkozik a témával, hiszen már gyerekkorban el kell kezdeni az egészségnevelést.

– 2007-ben a prevenció jegyében indítottuk útjára a szűrővizsgálatokat és még mindig ez van előtérben – hangsúlyozta dr. Bene Ildikó, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese. – Sajnos a mindennapokban sokszor nem figyelünk kellően az egészségünkre, ezért fontosak ezek a rendezvények.

– Rendkívül fontos a szemléletformálás az egészségtudatosság elfogadtatása, melyért rengeteget dolgoznak kollégáink, akiknek nagy köszönet jár – emelte ki Piroska Miklós, a Hetényi Géza Kórház főigazgatója. Amint a főigazgató hozzátette, a kórház munkatársai által lebonyolított szűrőprogramoknak nagy hagyománya van, hiszen a Szolnokon, a megye kistelepülésein illetve a testvérmegyékben szervezett vizsgálatokon több tízezer ember vett részt ezeken az elmúlt évek során.

A kedvezőtlen időjárás ellenére sokan részt vettek az Aba-Novák Agóra Kulturális központban szervezett hét végi rendezvényen, melynek vendége volt többek között Stahl Judit és a törökszentmiklósi Ezerjó Szentmiklós Néptáncegyüttes, de felléptek a Szolnoki Szilver TSE táncosai is. Vízkeleti- Hegedűs Judit, az Egészségfejlesztési Iroda vezetője az elmúlt év tapasztalatairól számolt be, Dr. Lepény Éva pszichoterapeuta, pszichiáter „A stressz a mai ember üzemanyaga”, Surmanné Szabó Éva kardiológiai és pulmonológiai rehabilitációs vezető asszisztens pedig „Szívünk csücske” címmel tartott előadást.

A nap folyamán lehetőség nyílt többek között különböző szűrővizsgálatok – szív-érrendszeri szűrés, hallásvizsgálat, szájüregi rákszűrés, véroxigénszint-mérés – igénybevételére. Tanácsokat kaphattunk elsősegélynyújtáshoz, emlővizsgálathoz, egészséges táplálkozáshoz, környezettudatossághoz. A kicsiket arcfestés, lufihajtogatás várta, illetve a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének köszönhetően pedig kézműves foglalkozás is szerepelt a programban.