Valósághű körülmények a skill laborban

Az Országos Kórházi Főigazgatóság, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem – konzorciumi partnerségében – országos skill-laborhálózatot hoztak létre az EFOP-4.2.2-16-2017-00001 Skill laborok fejlesztése projekt keretén belül, 13.557 milliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatással. A fejlesztés eredményeként egyedülálló skill-laborhálózat épült ki 19 helyszínen a 3 egyetemi skill-központ (Debrecen, Pécs, Szeged) és a szakmai irányításukkal működő 16 oktatókórházi skill-labor bevonásával. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg. Célja a betegbiztonság és az egészségügyi szakemberképzés hatékonyságának növelése, továbbá a skillképzés gyakorlatának általánossá tétele a hazai orvos- és egészségügyi szakdolgozó képzésben.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet szeptember 19-én skill-labor átadást rendezett, melyen bemutatták a képzések lebonyolításához tartozó helységeket, eszközöket amelyek méltóak egy 21. században megvalósuló oktatáshoz, hiszen olyan szimulációs park áll a kórház rendelkezésre, ahol orvosok és egészségügyi szakdolgozók, orvostanhallgatók továbbá az ápolóképzésben résztvevők gyakorolhatják a betegellátást valamint valósághű körülmények között oktathatók a diagnosztikus, terápiás, köztük életmentő beavatkozások.

A sajtónyilvános átadó ünnepségen Piroska Miklós főigazgató és prof. dr. Boros Mihály a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára köszöntőjét követően szakmai előadások hangzottak el. Dr. Bráth Endre, az Országos Kórházi Főigazgatóság orvosszakmai szakértője, majd Dr. Herr György, a Hetényi Géza Kórház Skill laborjának szakmai felelőse tartott rövid tájékoztatást a programról, lehetőségekről és a már elért képzési eredményekről. Az előadók minden esetben kiemelték, hogy a megvalósult fejlesztéssel, országos intézményi együttműködéssel egy olyan skill hálózat alapjait sikerült lefektetni, amely hozzájárul az egyészségügyi szakemberek gyakorlati oktatásához.