Dr. Böjthe Lajos emléke előtt tisztelegtek

Dr. Böjthe Lajos, az intézet egykori főigazgatója tiszteletére helyeztek el emléktáblát a Gergely-terem falán a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben.

Sokéves hagyomány, hogy olyan volt dolgozók tiszteletére avatnak emléktáblát a kórházban, akik munkásságukkal, kimagasló szakmai tudásukkal öregbítették az intézmény hírnevét. 2016 óta 22 egykori, köztiszteletben álló orvos neve került fel a falra, most pedig a nemrégiben elhunyt dr. Böjthe Lajos emléke előtt tisztelgett a kórház ily módon.

Dr. Böjthe Lajos 1990-ben, a rendszerváltás után választott vezetőként lett az intézet főigazgató főorvosa, ebben a beosztásban 1994-ig tevékenykedett. Korábban dolgozott a gyermekosztályon és gyermekintenzív osztályon gyermekgyógyászként, valamint a szolnoki Tüdőkórház, majd a Hetényi Géza Kórházban aneszteziológus – intenzív terápiás szakorvosként. Nevéhez fűződik a korszerű művese állomás és nefrológiai osztály létrehozása, CT készülék telepítése, helikopter leszállóhely létesítése és a korszerű informatika alapjainak lerakása. 1994-ben létrehozta a Morpheus Betegellátó és Tanácsadó Kft.-t. 1996-tól megszervezte az otthoni szakápolás rendszerét Szolnok városában és a megye 32 településén. 2008-ban létrehozta az otthoni hospice ellátást megyénkben, 2011-ben kezdeményezésére létrejött az Otthonápolási és Hospice Közhasznú Alapítvány.

Életének fontos momentuma, hogy fiatal egyetemistaként részt vett az 56-os forradalomban, ezért a Népbíróság 2 év börtönbüntetésre ítélte és az egyetem hallgatói közül kizárták. Csupán 1963-ban nyert újból felvételt az orvosi egyetemre.

A köztiszteletben álló orvos emléktáblájának avató ünnepségén Piroska Miklós főigazgató, Dr. Kudrjavcev Anatolij orvosigazgató és Kelemen Éva ápolási igazgató köszöntötte a családot. Özvegye, dr. Böjthéné Vastag Ilona meghatódottan mondott köszönetet, kiemelve, hogy férje életének meghatározó része volt a Hetényi Géza Kórházban töltött időszak.