Mellettük a helyük – tábla hirdeti a folymatos szülői jelenlétet a PIC részlegen

Szülőknek nyitva 0-24 óráig” – hirdeti a lila színű tábla, melyet a Melletted a helyem Egyesület alelnöke, Afonyiné Kaló Tünde adott át a JNSZM Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet Csecsemő- és gyermekosztálya perinatális intenzív centrumának.

 A koraszülöttek világnapján rendezett ünnepségre a hagyományoknak megfelelően lilába öltözött a csecsemő- és gyermekrészleg, ily módon is a pici hősökre, azokra a babákra irányítva a figyelmet, akik a vártnál korábban érkeztek és óriási küzdelmet vívnak azért, hogy egyszer majd egészséges felnőtté váljanak.

Mint dr. Franczia Péter, a PIC vezető főorvosa hangsúlyozta, a szülői jelenlét talán a leghatékonyabb terápia, Ezért is fontos, hogy a bentlakó édesanyák bármikor a babájukkal lehetnek, az édesapák beléptetése is folyamatosan történik. Egyszerre két családtag tud az újszülöttekkel lenni, ha valamelyik szülő tartósan akadályozott ebben, nagyszülő helyettesítheti.

A Melletted a helyem Egyesület alelnöke, Afonyiné Kaló Tünde hozzátette: a Hetényi kórház Csecsemő- és gyermekosztálya, illetve perinatális intenzív centruma évek óta baba- és szülőbarát részlegnek számítanak, ezért fontosnak tartják, hogy szervezetük minél hatékonyabban támogassa az osztályt. Ennek jegyében adományozzák a 0-24 órás jelenlét lehetőségét hirdető táblácskát.

– Bár a gyakorlatban évek óta 0-24 órában nyitott a részleg, fontosnak tartjuk ennek a koraszülöttek világnapján való hivatalos deklarálását, a szemlélet további erősítését – mondta az alelnök.