Új eljárással szabadítják meg a betegeket a kínzó fájdalomtól

Mérföldkőhöz érkeztek a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet fájdalom ambulanciájának orvosai. Egy új eljárást elsajátítva a korábbinál is hatékonyabban tudják végezni munkájukat.

Hónapok óta működik szervezett keretek között a fájdalom ambulancia a Hetényi Géza Kórházban. A széles klinikai spektrumot lefedő problémákat kezelő rendeléshez hasonló hazánkban csak Budapesten és Pécsett működik. A hivatalos bejelentés óta több mint 100 betegnek segítettek e keretek között az aneszteziológusok.

– Elsősorban mozgásszervi panaszokkal, fejfájással, néhányan ritkább krónikus fájdalomállapotokkal keresnek fel bennünket – tudtuk meg dr. Driesz Lajostól és dr. Veres Ferenctől, az ambulancián rendelő orvosoktól. – A rendelésünk háziorvosi beutalóval, a kórház honlapján megadott telefonszámon érhető el hétfői és szerdai napokon.

Mint mondják, a krónikus fájdalommal folytatott küzdelmük novemberben valódi mérföldkőhöz érkezett. A kórházvezetés támogatásának köszönhetően a segítség egyenesen Amerikából érkezett. A két szakorvos ugyanis részt vehetett a fájdalomterápiás világkongresszuson, ahol egy magyar származású, az Egyesült Államokban dolgozó, speciális eljárást kidolgozó Rácz Gábor professzor személyesen fogadta őket, hogy a róla elnevezett, úgynevezett Rácz-procedúrát elsajátíthassák.

– Ennek a beavatkozásnak az a lényege, hogy a teljes gerincet körülvevő epidurális térben kialakult hegesedéseket képesek vagyunk feloldani. Ezek a hegek elsősorban az epidurális teret érintő vérzések, fertőzések, traumák, porckorongsérvet vagy műtéteket követően alakulnak ki, lényegében a gerincsérvhez hasonló tüneteket okozva – magyarázta dr. Veres Ferenc. – Ez hosszan tartó, súlyos fájdalmat okoz a betegeknél, akiknek élete a gerinc és kisugárzó végtagi fájdalom körül kezd el forogni, mozgásterük, életterük beszűkül a betegség következtében. Nemrégiben két pácinesünk is ilyen állapotban keresett fel bennünket, segítséget remélve. A Rácz-procedúrát elvégezve sikeresen megszabadítottuk őket krónikus fájdalmuktól.

A két beteget sok éve fájdalom kínozta. Ahogy egyikük, Z. György fogalmazott, szinte visszakapta az életét a kezelésnek követően.

– Néhány éve volt egy gerincműtétem, amely sikeres volt ugyan, de később egyre fokozódó fájdalmat éreztem. Az utóbbi hónapokban már a kínok kínját éltem át. Mozogni is alig tudtam, erős fájdalomcsillapítókat kellett szednem – mondta. – A barátaim hívták fel a figyelmemet a Hetényi kórház fájdalom ambulanciájára, s úgy gondoltam, nincs veszíteni valóm. Az első vizsgálat óta alig néhány hét telt el, maga a beavatkozás sem volt túl megterhelő és máris nagyságrendekkel jobban érzem magam. Nagyon hálás vagyok az orvosoknak és az intenzív osztály minden dolgozójának, hogy megszabadítottak végre a fájdalomtól és visszaadták a korábbi életemet!

– Ez az eljárás még nem túl gyakori, Közép-Európában csak kevés helyen végeznek ilyen típusú beavatkozást, mint mi, itt Szolnokon. Betegeink a fájdalomambulanciás rendelésünkhöz hasonlóan ezt is állami ellátás keretében, ingyenesen vehetik igénybe – emelte ki dr. Veres Ferenc.

Ne törődjünk tehát bele a tartós fájdalomba! A korszerű fájdalomcsillapítási módszereknek köszönhetően ma már egyáltalán nem lehetetlen a kínzó érzés csökkentése vagy akár megszüntetése, rövid idő alatt, viszonylag egyszerűen.