Teret hódít az egynapos sebészet

Az egynapos sebészeti eljárások világszerte egyre népszerűbbek, s immár Szolnokon is számos szakterületen elérhetőek egy újonnan kialakított részlegen. A biztonságos beavatkozásokhoz szükséges korszerű feltételeket az ország több egészségügyi intézményében, így a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben is az Országos Kórház Főigazgatóság pályázatának köszönhetően sikerült megteremteni.

Európai uniós forrás felhasználásával országszerte 17 intézményben zajlottak beruházások, amelynek részeként a szolnoki projekt mintegy 486 millió forint támogatásból valósult meg. A Hetényi Géza kórházban a Sebészeti épület II. emeletén lévő műtőt alakították át egynapos sebészeti műtővé. Ugyanazon a szinten egy 16 ágyas részleg is létesült, felnőtt- és gyermekágyakkal. A pályázat keretében több nagy értékű műszer érkezett, s a későbbiekben még továbbiakkal tervezik bővíteni az eszközparkot. Bár a fejlesztés már korábban lezárult, a COVID-járvány idején nem volt lehetőség a beavatkozások megkezdésére. Most azonban már „teljes üzemben” működik a részleg.

– A páciens és a kórház számára egyaránt kedvező lehet az egynapos eljárás keretében elvégzett beavatkozás – mondta el dr. Kürti László, az egynapos sebészeti részleg vezető főorvosa. Manapság számos esetben – például sérvműtét, vesekőtörés, visszérműtétek, diagnosztikai jellegű beavatkozások – tudunk olyan technikával operálni, amely a beteg számára jóval kevésbé megterhelő a régi nagyműtétekhez képest. Természetesen ahhoz, hogy valaki akár már az operációt követő 6-8 órán belül hazamehessen, számos feltételnek kell teljesülnie. Egyfelől fontos, hogy megfelelő általános egészségügyi állapotban legyen a páciens, másfelől pedig szükséges, hogy a következő egy-két napban megoldott legyen az otthoni felügyelete. Ha ezek adottak, műtéttől függően 4-6, 6-8 óra múlva, vagy legkésőbb másnap reggel távozhat a beavatkozás után.

Amint a főorvos hozzátette, a Hetényi Géza Kórházban jelenleg mintegy kétszáz féle kisebb-nagyobb műtétre nyílik lehetőség ily módon, a későbbiekben pedig még tovább bővülhet a kör. A korszerű eljárás természetesen betegtől és orvostól egyaránt újfajta szemléletet kíván, a „végeredmény” azonban mindenki számára kedvező, hiszen gyorsabb lehet a gyógyulás.