Átadták a Semmelweis-napi díjakat

Többéves hagyomány, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet Semmelweis-napi ünnepségén nem csak a kórház kitüntető címeit adják át, de hagyományosan itt köszöntik a Területi Orvosi Kamara életműdíjas orvosát is.

Évről évre egy-egy emléktáblával gyarapodik ezen a napon a Gergely-terem fala, melyen a kórház jeles személyiségeinek nevét örökítik meg. Ezúttal a közelmúltban elhunyt dr. Pintér Sándor professzor emléktábláját avatták fel, aki 16 éven keresztül vezette a Hetényi Géza Kórház csecsemő-és gyermekosztályát.

A Semmelweis-napi ünnepséget Piroska Miklós a kórház főigazgatója nyitotta meg, aki szólt az egészségügyi és egészségügyben dolgozók béremeléséről is.

– Július elsején történt meg a kormányzati döntésnek megfelelően a szakdolgozók egységes, 18 százalékos béremelése, amit ezúton is üdvözlök, és nagyon bízom benne, hogy a kormányzat azt a szándékát, mely a jövő évi béremelésre vonatkozik, maradéktalanul megvalósítja. Emellett ki kell emeljem, hogy rendszerszinten több mint 12 éve nem volt a műszaki-gazdasági területen dolgozó kollégák esetében központi béremelési intézkedés. Most erre is minden intézet forrást kap a NEAK-finanszírozás keretében, és egy differenciált béremelést fogunk ezen keretösszegből az egyes szervezeti egységvezetők véleményének kikérésével végrehajtani – jelentette be a főigazgató.

A megjelenteket dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője is köszöntötte, majd dr. Bendó Mihály mondott ünnepi beszédet. Ezt követte a kitüntetések átadása.

Hetényi Arany Emlékérmet kapott Bekéné Pócs Gabriella, a Kardiológiai Osztály részlegvezető főnővére, Gulyás Andrea, a Nephrológiai Osztály hospice szakápolója, és dr. Kovács Ottó mellkassebész, az Általános Sebészeti Osztály főorvosa.

Hetényi Emléklapot vehetett át Belsőné Fehér-Csanádi Mária, az Aneszteziológiai és Intezív Terápiás Osztály szakasszisztense, Dankó Zsuzsanna, a Csecsemő- és Gyermekosztály osztályvezető ápolója, Berta Mihályné a Fül- Orr- Gégészeti és Szájsebészeti Osztály felsőfokú ápolója, Diósné Kácsor Krisztina, az Idegsebészeti Önálló Részleg felsőfokú ápolója, Simonné Ujlakán Erzsébet a rendelőintézet Bőr- és Nemibeteg Gondozójának asszisztense, Dér Henrietta, a rendelőintézet gyermekszemészetének csoportvezető asszisztense, Kis Edit, az Általános Sebészeti Osztály orvosírnoka, Ábelné Major Mária az Anyaggazdálkodási Osztály, valamint Bártfai Rita, az Elemzési és Kontrolling Osztálya munkatársa és Farkas Nándorné, az Élelmezési Osztály konyhai kisegítője.

Közterületen végzett újraélesztésért dicsérő oklevéllel tüntették ki Bozsó Lászlót és Csernák Ferencet a biztonságszervezési osztály munkatársait.

A Debreceni Egyetem Szolnoki Campus igazgatója, dr. Szabó Attila Péter oktatói tevékenységéért Blanár Ilona egyetemi ápolót részesítette elismerésben, aki a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet főállású munkatársa, egyetemi okleves ápolója.

A dr. Ignácz István Segítsége Alapítvány díját idén dr. Vida Gábor adjunktus, radiológus szakorvos kapta.

A Magyar Orvosi Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Területi Szervezetének „Orvosi Kamara-Szolnok” életműdíjat pedig dr. Szereday Ildikó tüdőgyógyász főorvosnak ítélték oda, akinek immár 55 esztendeje élete a gyógyítás. Kimagasló orvosszakmai, vezetői tevékenysége, emberi magatartása példa lehet minden egészségügyi dolgozó számára.

Szolnokon évről évre a Semmelweis-naphoz kapcsolódva adják át a város egészségügyi elismerését, a Kálmándi Mihály-díjat. Idén a Hetényi Géza Kórház két kiváló orvosa, dr. Borkó Rezső fül-orr-gégész főorvos és dr. Kürti Sándor gyermek-tüdőgyógyász főorvos munkásságát díjazták.