A kardiológiai és onkológiai ellátást segítik az új eszközök

Közel 900 millió forintos eszközfejlesztés zárult le a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben. Többek között új hemodinamikai asztal, endoszkópos és laparoszkópos torony is segíti a betegellátást mostantól.

– Ha úgy adódna, hogy Szolnokon járva lenne szükségem sürgős kardiológiai ellátásra, nyugodt lennék – fogalmazott dr. Andréka Péter professzor, az Egészségügyi Szakmai Kollégium elnöke a keddi projektzárón mondott köszöntőjében. Magyarországon – ahogy a fejlett országok többségében – a szív- és érrendszeri betegségek vezetik a halálozási statisztikákat. Épp ezért szívkatéteres laborok hálózata épült ki az elmúlt évtizedben az országban, így Szolnokon is. A szakdolgozókból, orvosokból, illetve a menedzsmentből álló csapat rendkívül magas színvonalon, korszerű eszközökkel dolgozik ebben a kórházban– tette hozzá.

– A projekt keretében az alapos szakmai, előkészítő munka hatására az intézet a 887 milliós keretösszeget (közel 800 millió forintos európai uniós támogatás mellett 87 millió forint vis maior támogatásban részesült a kórház) az eredeti felhasználási célnak megfelelően használta fel. Elsődleges célunk a kardiológiai és onkológiai betegellátó egységeinek korszerűsítése, modernizálása, a gyógyító munka feltételeinek javítása volt. Az igényelt eszközök listáját az érintett területeken dolgozó kollégák javasolták – tudtuk meg Piroska Miklóstól, a Jász- Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet főigazgatójától.

Az EFOP-2.2.23-21-2022-00002 azonosító számú projekt rendkívül fontos eleme az új hemodinamikai asztal beszerzése, hiszen a korábbi asztal engedélye ez év végén lejár. Emellett sor került a kontrasztanyag adagolás biztosításához egy darab kontrasztanyag pumpa beszerzésére. A koronarográfia és angioplasztika beavatkozások egyes típusaihoz évek óta nemzetközi ajánlás a koronariák intrakoronáriás ábrázolása, ennek érdekében került sor mobil IVUS berendezés üzembe helyezésére.

Az onkológiai célú beszerzésekből több osztályra is kerültek eszközök. Így többek között laparoszkópos tornyok, endoszkópos torony gasztroszkóppal és kolonoszkóppal, idegsebészeti fúrómotor és operációs mikroszkóp illetve nagyfrekvenciás vágókészülék is érkezett a pályázatnak köszönhetően, míg a fájdalomambulancián a daganatos betegek fájdalomcsillapítását egy rádiófrekvenciás fájdalomcsillapító készülék segíti mostantól. Az onkológiai osztályon a citosztatikus kezelések nagy része ambulanter történik. A betegellátáshoz elengedhetetlen a mai kor elvárásainak megfelelő kényelemmel bíró kezelőszék biztosítása, melyből 9 darab kihelyezése történt meg, valamint egy reanimációs kocsi is beszerzésre került a pályázatnak köszönhetően – mondta el Kállai Sándor projektmenedzser.