Az intenzív osztály ötven éve

Fél évszázados múltra tekint vissza a JNSZ Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztálya. A jubileumról tudományos üléssel emlékeztek meg.

Elsőként Piroska Miklós főigazgató köszöntötte a résztvevőket, aki kiemelte: nem csak a legnagyobb fejlődés jellemezte ezt a részleget az elmúlt évek során, de a legstabilabban működő osztálya a kórháznak orvosok tekintetében, ahol a tapasztaltabbak szívesen adják át tudásukat a fiatalabb korosztály képviselőinek. Emellett magas szakmai színvonalú a szakdolgozói munka is az osztályon és a műtőben egyaránt. Ezt követően dr. Bencsik Gábor osztályvezető főorvos idézte fel az elmúlt évtizedek legfontosabb mérföldköveit. Mint mondta, intenzív ellátás természetesen korábban is volt a szolnoki Hetényi Géza Kórházban, önállóan azonban 1973. december 13-án kezdte meg működését az osztály dr. Selmeci Szilvia vezetésével. Tőle később dr. Tölgyes Anna vette át az irányítást, aki máig mentora a jelenleg 14 ágyon működő szervezeti egységnek. A szakmai munka színvonalát pedig jól mutatja, hogy mind a regionális érzéstelenítés területén, mind a fájdalom
ambulancia működtetésében elsők között szerepelnek az országban, illetve a gyermekek posztoperatív fájdalomcsillapítása terén is komoly eredményeket érnek el.

Ezt követően szakmai előadások hangzottak el többek között a politraumatizált betegek ellátásáról és a regionális anesztéziáról, melyeket a fiatal orvos kollégák adtak elő magas szakmai színvonalon.