Az Apostol koncert bevételéből orvosi műszert vásárolnak

Jótékonysági koncertet ad a szolnoki Tiszaligeti Sportcsarnokban vasárnap este az Apostol együttes.

A rendezvény bevételét a Hetényi Géza Kórház kardiológiai osztályának ajánlották fel. Meződi Józseffel, az Apostol frontemberével a kórház folyosóján futottunk össze.

Meződi Józsefet, az Apostol együttes frontemberét messziről megismerjük a folyosón hatalmas, mára már ikonikussá vált szakálláról. Állítólag azért kellett neki megnövesztenie, mert – hogy is fogalmazzunk finoman – „nem fért bele” az akkori férfi-szépségideál kategóriájába.

Azt tanácsolták hát neki, legjobb, ha felvesz egy nagy kalapot, és arcát szakállal takarja el. A mára már hófehérré változott arcszőrzet azóta védjegye lett Józsefnek, nélküle el sem tudjuk képzelni.

Szokatlan helyen beszélgetünk egymással: a Hetényi Géza Kórház kardiológia osztálya előtti váróban.

József két ok miatt érkezett Szolnokra: egyrészt itt választott magának egy kiváló kardiológus orvost, akihez most ellenőrzésre jött. És ha már itt van, akkor az utolsó személyes egyeztetéseket is elvégzi a vasárnapi, szolnoki jótékonysági koncerttel kapcsolatosan.

A jótékonysági koncerttel a kórház kardiológiai osztályát támogatják, mondja Meződi József.
Fotó: Mészáros János

– Köszönöm, ha a rosszakat leszámítom, egészen jól vagyok – válaszolja nevetve és kissé fújtatva az énekes a hogylétére irányuló kérdésünkre. Fújtatva, ugyanis József szigorúan lépcsőzik, most is azon jött fel az emeletre.

– Állandó feladatom, hogy kondiban tartsam magam, ezért nem használom a liftet. Ennek ellenére érzem én, hogy nem vagyok mai gyerek, de ezt – főleg a színpadon – igyekszem titkolni.

Az énekes sportolása persze nem csak a lépcsőmászásokban merül ki. Elmeséli, hogy hetente kétszer torna-, egyszer kardioórára jár. A mozgásra a szíve miatt különösen szükség van, hiszen 1998-ban szívinfarktuson esett át.

– Szerencsére felépültem, és azóta is rengeteg feladatom van az életben, amiket szeretnék tisztességgel megoldani. De ezt csak úgy lehet, ha figyelek magamra, ha mozgom eleget. És az sem mindegy, mit eszem.

— Erre viszont a feleségem figyel! Fantasztikusan tudja megmondani nekem, mit nem lehet ennem. Például kenyeret, tésztát, meg sütit. Még jó, hogy az édességekért nem vagyok oda…

— Azért a nokedli eléggé hiányzik… – hümmög az énekes, majd megsúgja, szokott ő bűnözni néha! Ha például Erdélybe utaznak, ott rendszeresen elereszti magát. Itthon aztán várja őt a komoly fogyókúra…

Meződi Józsefről érdemes tudni, soha nem titkolta betegségét. Most is nyíltan beszélünk problémáiról.

– Ismerik a mondást, ugye: valamit a szívére vesz… Nálam ez nagyon igaz – bólogat. – Vélhetően a legtöbb (szív)problémát az okozza nálam, hogy bizonyos dolgokat magamra veszek.

— Olyat is, amire más csak megrántja a vállát. Ez sajnos a kor előrehaladtával nem javul, csak rosszabbodik. Nekem, mint frontembernek az a dolgom, hogy megérezzem a közönség kívánalmait, és azt próbáljam teljesíteni.

— Csakhogy így élek a színpadon kívül is, ami már rengeteg energiámat emészti fel. Érzékenységem egyébként abban is megmutatkozik, hogy képes vagyok előre megérezni bizonyos dolgokat.

József hozzáfűzi, a nótáik egy része is arról szól, hogy az embernek csak egyetlen szíve van. S bár a szív szervezetünk motorja, érdemes odafigyelni a „kisegítő egységekre” is, mert ha azok megbetegszenek, előbb-utóbb a motor is leáll.

– Ez a vasárnapi segélykoncert is azért jön létre, hogy erre felhívjuk a közönség figyelmét. Vigyázzon mindenki magára, csak egy életünk van!

Nagyon készülnek a fellépésre

Az énekes és csapata már nagyon készül a vasárnapi, szolnoki fellépésre. A koncert bevételét a kardiológiai osztálynak ajánlják fel.

Egy olyan műszert vásárolnak majd az összegyűlt pénzből, amit a szívkatéterezésnél lehet használni. Sajnos ebben is volt már része Józsefnek, jól tudja, milyen nagy segítséget jelenthet az ilyen beavatkozásoknál egy modern műszer használata.

Az Apostol együttes egyébként korábban is támogatta már a Hetényi Géza Kórházat, akkor a fül-orr-gégészeti osztályt.

– Nekünk szívügyünk a segítség, rendszeresen támogatjuk az elesetteket, a betegeket és a különböző szervezeteket, egyesületeket is. Múltkor a jánoshidai óvodát is segítettük – fűzi hozzá Meződi József.

forrás: szoljon.hu