Az újraélesztést tanították

Október 16-a az újraélesztés világnapja. Ez alkalomból a Hetényi Géza Kórház sürgősségi betegellátó osztályának orvosai előadást és bemutatót tartottak, illetve megtanították az érdeklődőket az újraélesztés helyes technikájára.


Amint dr. Bendó Mihály, az SBO osztályvezető főorvosa hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy tudjunk és merjünk cselekedni. A tétlenkedés a legrosszabb, hiszen életveszély esetén néhány perc is végzetes lehet. Magyarországon ma átlagosan 25 percenként hal meg egy honfitársunk hirtelen szívhalál következtében, ám számítások szerint kétharmaduk megmenthető lenne, ha a jelen lévők az első 3-5 percben megkezdenék az újraélesztést.


A szerdai rendezvényen az igazán hozzáértők, a sürgősségi osztályon dolgozók segítségével bárki megtanulhatta, mit kell tenni ilyen esetekben. Dr. Kézsmárki Virág és dr. Haness János előadásait követően a kórház dolgozóinak és az intézetben lévő betegeknek, látogatóknak egyaránt lehetőségük nyílt feleleveníteni a korábban tanultakat illetve újonnan elsajátítani az újraélesztés menetét.