Címzetes docens lett a főorvos

Dr. Borkó Rezső Ph.D., a Hetényi Géza Kórház Fül-Orr-Gégészeti és Szájsebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa címzetes egyetemi docens kitüntető címet vehetett át a napokban a Szegedi Tudományegyetem szenátusától.

Hosszú út vezetett idáig, a napi áldozatos gyógyító munka melletti tudományos tevékenység és a jövő orvos generációinak felkarolása, oktatása egyaránt sokat nyomott a latban. Dr. Borkó Rezső így azon kevesek közé tartozik, akik egyszerre büszkélkedhetnek tudományos fokozattal (Ph.D) és címzetes egyetemi docensi titulussal a kórházban. Ráadásul 1978-től mindmáig első és egyetlen munkahelyén dolgozik.

- Bár a Zala megyei Bázakerettyén születtem, félig-meddig szolnokinak vallom magam – tudjuk meg tőle. – Édesapámat ugyanis olajmérnökként ebbe a városba helyezték, így már általános iskolába is jórészt ide jártam. Mondhatnám, hogy egyenes út vezetett az orvosi egyetemre, ám némi dilemmát jelentett, hogy felvettek orvostechnikai mérnök szakra egy németországi egyetemre is. Végül azt nem fogadtam el, a szegedi orvosi fakultást választottam. Bár kacérkodtam a tudományos tevékenységgel, frissen diplomázott orvosként a Hetényi Géza Kórházban kezdtem dolgozni. Szinte véletlenül kerültem a fül-orr-gégészetre, eleinte csak azt tudtam, hogy manuális tevékenységet szeretnék végezni. Akkoriban még dr. Hauk István vezette az osztályt. Az ő szellemisége meghatározó volt számomra. Tőle tanultam az első vizsgálati módszereket, műtéti technikákat, s azóta is ennek megfelelően dolgozom. A későbbiekben persze dr. Jakab Tamás osztályvezető főorvostól is sokat tanultam, s 2005-ben tőle vettem át az időközben szájsebészettel összevont osztályt.

Dr. Borkó Rezső ebben az időben már komoly energiákat fordított a tudományos tevékenységre.

- Előbb 1997-1999 között hetente egy napot egyéni szakmai továbbképzés keretében a HIETE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján töltöttem prof. dr. Z. Szabó László mellett, ami lehetővé tette, hogy megismerjem a legújabb műtéti eljárásokat. Ezeket azóta a Hetényi kórházban is alkalmazzuk. Ezt követően 2001-2004 között havonta egy hetet a Debreceni Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján prof. dr. Sziklai István mellett, tudományos kutatással töltöttem, tudományos minősítés megszerzése érdekében. A kísérletei eredményeken alapuló angol és magyar nyelvű publikációk és előadások képezték később az egyetemi doktori értekezésem alapját, melyet végül 2007-ben summa cum laude minősítéssel szereztem meg. Rendkívül hálás vagyok érte, hogy ebben az időszakban családomtól és a kórház vezetésétől minden támogatást megkaptam, hogy az osztályon folyó munka mellett végezni tudjam az olykor bizony megterhelő, időigényes kutatásokat.

Az osztályvezető főorvos – aki időközben fül-orr-gégegyógyászat mellett gyermek fül-orr-gégegyógyászatból és audiológiából is szakvizsgázott - 2005-től vesz részt orvostanhallgatók, rezidensek és szakorvosjelöltek képzésében, valamint szakorvosok továbbképzésében. Jórészt ennek köszönhető a mostani címzetes egyetemi docensi cím.

- Immár hat esztendeje oktatok a Szegedi Egyetemen ötödéves hallgatókat, illetve az egyetem és intézetünk közötti kapcsolat biztosítása is fontos elem – mondja. – Ennek az orvosjelöltek gyakorlati képzésén túl egyik kitűnő példája az a közös, angol nyelvű közlemény, melyet a klinika kiválóságai Róvó László professzor vezetésével és a mi kórházi osztályunk orvosai közösen jegyeznek. Emellett az utóbbi években vizsgabizottságok munkájában és tutori szakmai felügyeletben egyaránt részt vettem.

A továbbiakról szólva pedig dr. Borkó Rezső hangsúlyozza: elsődleges számára a napi gyógyító munka és a jövő generációinak kinevelése. Büszke rá, hogy osztályán összeszokott, állandó csapat dolgozik, nem jellemző a fluktuáció, sőt rezidensek is érkeztek hozzájuk. Minden adott tehát ahhoz, hogy magas színvonalú ellátásban részesüljenek a páciensek.