Csoport segíti az egyedülálló szülőket

Mindenki tisztában van vele, hogy nem egyszerű az egyedülálló szülők élete. Ám hogy a mindennapokban mennyi kisebb-nagyobb problémát kell megoldani, s miként lehet viszonylag könnyen áthidalni a nehézségeket, azt csak az tudja, aki már valóban próbálta.

Épp ezért indít csoportot gyereküket egyedül nevelő szülők számára a Hetényi Géza Kórház gyermekideggondozó szakrendelője. A dr. Pesti Zsuzsanna irányítása alatt dolgozó szakemberek a tervek szerint szeptember 19-től háromhetente szerveznének térítésmentes foglalkozásokat, gyakorlatilag saját szabadidejüket feláldozva.

- Az első csoportba már meglehetősen szép számmal jelentkeztek, így elképzelhető, hogy újabb foglalkozást is indítunk – tudtuk meg az egyik „ötletgazdától,” Tatainé Földvári Márta családterapeutától. – A nagy érdeklődésből is látszik, hogy bizony komoly igény jelentkezik az ilyesfajta segítségnyújtásra. Az egyedülálló szülőknek a szokásosnál is több problémával kell megküzdeniük a gyermeknevelésben. A nevelési nehézségek mellett sok esetben jelentkeznek gondok a szülőtárssal való együttműködés során, a család szétesése utáni újrakezdéskor pedig nem mindegy, milyen szokásokat, rutinokat alakítunk ki, egyáltalán lelkileg miként dolgozzák fel az érintettek a változásokat. Ráadásul sok szülő nem számíthat külső segítségre, nincsenek nagyszülők, közeli hozzátartozók, barátok, akikre részben át lehetne hárítani a feladatokat. Egy ilyen csoport ebben nyújthat segítséget. Nem csak a történések pszichológiai hátterére világítunk rá, de már kipróbált, működő megoldási javaslatokat is kaphatnak egymástól a kis közösség tagjai.

- Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy ilyen jellegű problémák esetén érdemes szakember segítségét kérni - tette hozzá Angyal Andrea családterapeuta-jelölt. – Úgy gondoljuk, számukra ez kitűnő lehetőség. A kezdési időpontot – délután három óra - is próbáltuk úgy megválasztani, hogy minél többen el tudjanak jönni. Természetesen teljes titoktartás mellett dolgozunk, az érintett témakörök között pedig az általunk javasoltak mellett a szülők által felvetett problémák is megjelennek majd.