Diabetológiai szakrendelés

Tevékenységi kör:

A szakrendelésen a háziorvosok által kiszűrt új, a kórházból érkező vagy az általunk gondozott cukorbetegeket fogadjuk, akiknek a szénhidrát háztartása nincs egyensúlyban.

Első megjelenéskor az anamnézis felvételét követően vércukor, vérnyomás, testsúly mérésre kerül sor. Felmérjük a beteg kis-és nagyér szövődményeit (hangvilla, Doppler, EKG) a talált eltéréseknek megfelelően szemészetre, kardiológiára, nephrológiára, angiológiára utaljuk a beteget.

A beállított terápiának megfelelően egyénre szabott diétás oktatásban részesül.

Kontrollvizsgálat során átnézzük a friss laborleletet, a hozott leletet a kardiológiáról, nephrológiáról, szemészetről és ezek alapján döntünk a további terápiáról. Ha szükséges, módosítjuk a gyógyszereit, vagy inzulin beállítására kerül sor. Az inzulin vagy az inzulinszerű készítmények adagoló eszközeinek, vércukormérő eszköz használatának betanítása is itt történik. Terápia módosítás esetén ismételt diétás tanácsadást kap a beteg. Lábvizsgálatot követően kóros hangvilla érték esetén az ortopédiára utaljuk a beteget gyógycipő támogatással történő felírása érdekében.

Minden betegnél oxigén szaturációt mérünk. Mind az I-es, mind a II-es típusú cukorbetegeket gondozzuk, illetve a cukorbetegség előállapotában gyógyszeres javaslatot adunk ha szükséges.

Betegeket 3, ill.6 havonta hívjuk vissza kontroll vizsgálatra a beteg állapotától, terápiájától függően.

Több gyógyszer, inzulin, vércukormérő, tesztcsík felírása szakorvosi javaslathoz kötött, a javaslatok fél, illetve egy évre adhatók.

A jogosítvány megújításához véleményt adunk, mely a hatályos jogszabály értelmében térítésköteles a beteg részére (7200 Ft).

Betegek fogdása:

előjegyzéssel, első megjelenéskor beutaló szükséges.

Rendelés idő:

Hétfőtől-Péntekig 8.00-14.00

Előjegyzés kérése:

Hétfőtől-péntekig 7.00 – 8.00, 12.00 – 14.00

telefonon vagy személyesen a gondozóban.

Telefonszám:

56/512-988

56/512-999/2925 mellék

06-30/121-8570

Helyszín:

Rendelőintézet, I. emelet

Munkatársaink:

Dr. Kazi Zsuzsanna vezető főorvos

Dr..Barta György főorvos

Rontó Anikó dietetikus

Lakatos Melinda asszisztens

Bajzáthné Kard Krisztina diabetológiai szakápoló.

Speciális kérések:

Kérjük betegeinket, hogy pontosan az előjegyzési időpontban érkezzenek a tömegben várakozás elkerülése érdekében

Az új betegeknek 07:00-ra kell érkezniük az általunk kért dokumentumokkal (háziorvosi beutaló, laborlelet, EKG, gyógyszerlista, reggeli).

A tablettát szedő új betegeknek éhgyomorral kell érkezni, az inzulint már adó betegeknek inzulin beadást követően, reggeli fogyasztása után.

Gondozott betegeknek laborlelettel, otthoni mérésekkel, aktuális gyógyszerlistával kell érkezniük.