Egyetemi kórházakkal kell versenyezniük a megyeieknek

Általánosságban vannak jelentkezők, de néhány osztályt nem szívesen választanak a frissen végzett orvosok. A nem egyetemi kórházaknak – például a Jász-Nagykun- Szolnok megyeieknek – több fronton is harcolniuk kell a rezidensekért, akik öt, esetenként hat év eltelte után nevezhetőek szakorvosnak.

– Azért választottam a Hetényi Géza Kórházat, mert szolnoki vagyok, emellett a korábbi gyakorlataimat is mindig itt töltöttem. Már akkor is szimpatikus volt ez a közeg, nagyon segítőkészek azt itt dolgozók – indokolja döntését dr. Papp Anita, aki a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Karának elvégzése után tavaly ősszel kezdte meg rezidensi tevékenységét a sebészeti osztályon.

– Többféle feladatot látunk el. Időnk nagy részében a műtőben asszisztálunk operációknál, de kapunk lehetőséget saját, kisebb műtétekre is, ami óriási előnyt jelent. Emellett sebészeti sürgősségi ellátást is végzünk, természetesen mindig konzultálunk szakorvossal.

— Hét órakor kezdünk, és mivel saját kórtermünk is van, reggel levizitelünk. Ennél a feladatnál is van mentorunk, aki segít, ha van kérdésünk – mesélt feladatairól a fiatal doktornő.

– Jelenleg 66 rezidens dolgozik kórházunkban, ebből huszonketten 2015 előtt kerültek hozzánk, vagyis lassan eljutnak a szakvizsgáig.

Ebben az évben eddig 19 rezidensi helyünkre 11-en jelentkeztek, de a hatodévesek még ezután keresnek majd munkát, így számítunk a további jelentkezőkre – tájékoztatta hírportálunkat dr. Tölgyes Anna, a Hetényi Géza Megyei Kórház és Rendelőintézet megbízott orvosigazgatója, aki azt is elmondta, hogyan próbálja a szolnoki kórház bevonzani a frissen végzett orvosokat.

– Egyrészt támogatói hallgatói szerződéssel, vagyis havonta pénzösszeggel segítjük tanulmányaikban a fiatal kollégákat, elsősorban a szolnokiakat. Az idén jelentkező 11-ből hatnak van ilyen szerződése.

— Amire nagy hangsúlyt fektetünk, hogy jó szakmai műhelyeket alakítunk ki, ilyen például az intenzív osztályunk és a neurológiánk – a hír pedig terjed az egyetemeken.

Minden évben visszük a rezidenseinket és fiatal szakorvosainkat karriernapokra, hogy elsősorban ők mondják el tapasztalataikat az érdeklődőknek, emellett hirdetjük is a helyeket.

Az orvosigazgató hangsúlyozta, mindent meg kell tenniük hogy felkeltsék az érdeklődést, mert az egyetemi kórházak azonnal lecsapnak a tehetséges fiatalokra.

A karcagi Kátai Gábor Kórházban legutóbb három rezidens dolgozott, ketten a szülészet-nőgyógyászati, harmadikuk a sebészeti osztályon.

– Szívesen jönnek hozzánk, mert biztosított a kórházban a megfelelő infrastruktúra, és lehetőség van arra, hogy ügyeleti időben a szakorvosok mellett dolgozhassanak. Ezt a tapasztalatszerzés miatt szeretik a fiatal orvosok.

— Egy doktornő már jelezte, szeretne majd visszajönni hozzánk gyógyítani. Az önkormányzat az orvosoknak letelepedési támogatást is biztosít – mondta Nagyné László Erzsébet, a karcagi Kátai Gábor Kórház megbízott főigazgatója.

A Jászberényi Szent Erzsébet Kórház maximális keretszáma öt fő, jelenleg egy rezidens dolgozik a balesetei sebészeten. További kettővel még egyeztetnek, ők a szülészet-nőgyógyászat iránt érdeklődnek.

Dr. Sinkó-Káli Róbert megbízott főigazgató elmondta, saját, bruttó százezer forintos ösztöndíjat alapítottak, amellyel támogatják a kórházba érkező rezidenseket.

A jászberényi képviselő-testület támogatásával pedig az orvosok lakhatását segítik, ennek érdekében előrehaladott lépéseket tettek orvos-nővérszálló kialakítására.

Vannak népszerű és kevésbé vonzó osztályok

– A gyermek- és az intenzív osztályon dolgozik a legtöbb rezidensünk, a jelentkezők száma is ezekre az osztályokra a legnagyobb. Ám vannak olyan szakterületek, amelyek nem igazán népszerűek.

Ilyen az infektológia, a pulmonológia, a nefrológia, de a belgyógyászatra sem túl sok az érdeklődő. Utóbbira nagyon várnánk a jelentkezőket. Ami még kevésbé keresett, az a sürgősségi osztály.

Nyilván ott nagyon sokat kell dolgozni, viszont egy nagyon nagy kihívás – számolt be a tapasztalatokról dr. Tölgyes Anna, a Hetényi Géza Megyei Kórház és Rendelőintézet megbízott orvosigazgatója.

forrás: szoljon.hu