HEFOP 4.3.2. (2007)

Projektzáró Konferencia

„Térségi diagnosztikai és szűrőközpont kialakítása a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórházban” című, HEFOP 4.3.2/05/1.-2005-06-0001/4.0 azonosító számú projekt befejezése alkalmából tartandó, intézeti látogatással egybekötött konferenciánkra tisztelettel meghívjuk!
 

A rendezvényen elhangzott előadásokat letöltheti az oldalon.


Digitális szűrőberendezések alkalmazása 2006. májusától

2006. május 26-tól indítottuk a digitális tüdőszűrő berendezésekkel a megyei tüdőszűrést.

 • Eszközei:
  • 4 db InnoSpot 1000 T típusú digitális tüdőszűrő berendezés, vezérlő és adminisztrációs PC-kel
  • Főbb részegységek/1 db berendezés:
   • 1 db sugárvédett kabin
   • 1 db TOP-X HF röntgen generátor (KY211/T)
   • 1 db RTM90HS röntgencső
   • 1 pár 2 m-es nagyfeszültségű kábel
   • 1 db DRAU-03 digitális vonaldetektor
   • 1 db vezérlő egység
   • 1 db adminisztrációs egység
   • Digitális tüdőszűrő berendezés számítástechnikai eszközeiFőbb részegységek:
    • 1 db szerver /leletező számítógép
    • 1 db másodleletező számítógép
    • 1 db HP printer Laser Jet 1300
    • 9 db mobil winchester (40 GB)
    • 1 db szárazlézer printer KODAK Dry View 8100

Digitális tüdőszűrő berendezés szállító eszköz 1.

A 4 digitális szűrőberendezéssel végezzük a megye tüdőszűréseit. 1 gép Szolnok és környékét szűri a szolnoki tüdőgondozóban letelepítve, a másik 3 gép szűrési tervnek megfelelően a megye településeit.
Jelenleg 1 gépünk Kunhegyesen szűr, 2008. április 9-én Tiszatenyőre költözik a település szűrésének elvégzésére.
A másik gép Mezőtúron szűr 2008. 04. 10-én költözik Kétpóra, a harmadik gépünk Tiszapüspökiben szűr, 2008.04. 08-án Örményesre megy a szűrővizsgálatok végzésére.

 • 1 db tehergépjármű, ráépített felépítménnyel
 • Digitális tüdőszűrő berendezés szállító eszköz 2.
  • 1 db elektromos targonca.
 • Az új digitális szűrőberendezésekkel végzett szűrővizsgálatok évenkénti megosztásban:
  A digitális szűrőberendezéseknek a jobb minőség és a nagyobb megbízhatóság mellett óriási előnye a szűréssel kapcsolatos tevékenységek jelentős lerövidülése, könnyebbé vált az adminisztráció (filmfelvágás, filmek kataszteri anyagban történő tárolása, retrospectiv értékelésnél az anyagok elővétele, stb.).
  A digitális rendszernek köszönhetően a negatív felvételekről a vidéken történt szűrést is beleértve, napokon belül tudunk leletet ill. tájékoztatást, amennyiben további vizsgálatra van szükség.
  • 2006. évben (május 25-től): 122.906 fő
  • 2007. évben: 208.588 fő
  • 2008. évben (március 31-ig): 40.369 fő
  • 2007. évben 23. 928 fő kiemelés történt.
 • A digitális felvételek minősége lényegesen jobb, mint a Zeiss kamerával készült felvételeké, könnyebben lehet az elbújt és kisebb gyanús elváltozásokat kiemelni, hiszen a kép eleve nagyobb és maga a vizsgált rész is nagyítható. Az előző felvétellel történő közvetlen összehasonlítás lehetővé teszi a felesleges kiemelések számának csökkenését.

Járóbeteg szakrendelések, diagnosztika–betegforgalmi adatok

A Rendelőintézetben folyó rekonstrukciós munkák miatt a szakrendelések szűkebb körülmények között, de teljes körűen és folyamatosan működnek.

2007. február-március hónapban tapasztaltunk csekély megtorpanást a betegforgalomban, de az elkövetkezendő időszakban a korábbi szint közelében stabilizálódott a szakrendelések, labor, radiológia forgalma.Havonta a szakrendeléseken 18500-19000 beteget látunk el, a diagnosztikus egységekben általában 8000-8500 vizsgálat történik.

A rekonstrukció befejezése után, teljes munkaterületen és kapacitással, az új diagnosztikus eszközökkel, kibővült lehetőségekkel a betegforgalom további, egyenletes növekedése várható.


Ideiglenes betegellátás a Rendelőintézetben

 Rendelés megnevezése
FÖLDSZINT – KELETI SZÁRNYGyógytorna (folyosó vége)
Baleseti sebészet (folyosó vége)
Fiziotherapia (folyosó eleje)
DEXA (folyosó eleje)
FÖLDSZINT – NYUGATI SZÁRNYTüdőgondozó (II. bejárati ajtó, Batthyány út)
Tüdőszűrés (I. bejárati ajtó, Batthyány út)
Urológiai szakrendelés (I. bejárati ajtó, Batthyány út)
I. EMELET – NYUGATI SZÁRNYLaboratórium
OOSZI
I. EMELET – ÉSZAKI SZÁRNYFelnőtt Ideggondozó
I. EMELET – KELETI SZÁRNYTerhesgondozó
Ultrahang vizsgáló
Röntgen szakrendelés
Panoráma felvétel
II. EMELET – KELETI SZÁRNYFoglalkozás-egészségügy (folyosó vége, belső váró)
Belgyógyászat (folyosó vége, belső váró)
Nőgyógyászat (folyosó közepe)
Szemészet (folyosó közepe)
Gyermek szemészet (folyosó eleje)
II. EMELET – NYUGATI SZÁRNYBőr-, és Nemibeteg Gondozó (folyosó vége)
Szájsebészet (folyosó közepe)
Fogászati röntgen (folyosó közepe)
Fogszabályozás (folyosó eleje)

Elkészült a rendelőintézet keleti szárnya

HEFOP-os pályázat a rendelőintézet korszerűsítésére több mint egymilliárd forintot nyert a megyei Hetényi Géza Kórház a rendelőintézet korszerűsítésére és eszközbeszerzésre. A HEFOP 2005-4.3 jelzés alatt futó beruházás keretében az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére pontosan 1 milliárd 151 millió 526 ezer forintot ítéltek meg az intézménynek az uniós pályázaton. A Hősök terén lévő rendelőintézetben folyó építészeti munka két szakaszban -keleti és déli szárny- folyik, lehetőség szerint úgy, hogy azok minél kisebb mértékben zavarják a szakrendeléseket. Az 1955-ben épült rendelőintézet felújítása magában foglalja a modern épületgépészet kialakítását, akadálymentesítést, a dolgozók munkakörülményeinek javítását és természetesen korszerű gép-műszerek beszerzését. A kor színvonalának megfelelő környezetben és modern műszerekkel folyik mostantól kezdve a munka a Hetényi kórház szolnoki rendelőintézetének keleti szárnyában. Az uniós pályázatból megvalósuló felújítás első üteme lezárult, a munkálatok a déli szárny rekonstrukciójával folytatódnak.
A Hősök terén lévő rendelőintézet egyik felében most kezdődik a bontás és újjáépítés, ezért lezárt folyosók, átköltözött szakrendelésekre irányító táblák terelik a pácienseket. A másik szárnyban épp ellenkezőleg. Tágas, frissen festett folyosók, rendelők várják az érkező betegeket, s most folyik a legmodernebb műszerek beüzemelése.Tavaly szeptemberben kezdődött a keleti szárny rekonstrukciója. Emiatt a rendelőintézetből az idegsebészeti, az általános sebészeti és speciális sebészeti rendeléseket az intézet területén, a Tószegi úton kellett elhelyezni már a felújítás első fázisában, a többi rendelés pedig megváltozott helyen folyt a Hősök terén. Ezt követi a déli szárny átépítése, amely várhatóan őszre fejeződik be. Az orvostechnikai eszközök beszerzése 577 millió forintból, három ütemben folyok. Elsőként a korszerű, digitális tüdőszűrő berendezéseket helyezték üzembe. Ezekkel az elavult, az állandó karbantartás ellenére sokszor napokig nem működő gépeket váltották ki, s a megye településein szervezett tüdőszűrő-akciók is biztonsággal lebonyolíthatók. Ezt követte a teljes radiológiai gépparkcsere – digitális röntgenberendezések (felvételi, átvilágító, panoráma röntgen, két általános ultrahang, egy kardiológiai ultrahang), illetve a diagnosztikai hátteret igénylő szakrendelések teljes felszerelése. Ennek köszönhetően a beruházás végére fül-orr-gégészetre, belgyógyászatra, neurológiára, urológiára, baleseti sebészetre, általános sebészetre, szemészetre, gyermekszemészetre, nőgyógyászatra, a terhesgondozóba és a laboratóriumba is új gépek kerülnek. A cél természetesen az, hogy minél kevesebbszer kelljen a rendelőintézetből kiküldeni a betegeket egy-egy vizsgálat miatt.

 • Olyan korszerű digitális gépeket kaptunk, amelyekkel a korábbinál sokkal pontosabb és gyorsabb vizsgálati eredményeket kapunk, s ennek köszönhetően a diagnózis biztosabb felállításban tudjuk segíteni az orvosokat – mondta el kérdésünkre válaszolva dr. Németh Johanna radiológus főorvos. – A megyében elsőként nálunk lesznek ilyen modern berendezések. Mostantól nemigen lesznek rontott felvételek, nem kell a fixálóval, filmekkel foglalkoznunk, sokkal kisebb lesz a sugárterhelés, egyszerűsödik az archiválás, pontosabb lesz a diagnózis, hiszen a képernyőn megjelenő felvételek nagyíthatóak, összehasonlíthatóak. A számítógépes technikának köszönhetően akár arra is lehetőség nyílik, hogy a régió kórházaiban dolgozó orvoskollégákkal akár azonnal konzultáljunk.

Természetesen ennek „ára” is volt. Az utóbbi hónapokban betegek és egészségügyi dolgozók türelmét egyaránt próbára tette a felfordulással járó rekonstrukció, hiszen átmenetileg a tüdőgondozóval közös helyen és gépeken fogadtuk a betegeket. Szerencsére nyugodt szívvel mondhatom, hogy mindenki rendkívül megértően fogadta az átmeneti kényelmetlenséget. A következő napokban azonban végre visszakerülünk a korábbi, megújult, megszépült helyünkre. Ugyanakkor a költözés, illetve az új rendszer betanulása idején is teljes üzemben működik a radiológia, naponta több mint száz vizsgálatot elvégezve és értékelve – mondta.Ugyancsak teljesen megújultak a nőgyógyászati rendelők és a terhesgondozó, így a szűrővizsgálatok is a legmodernebb technológiával folynak mostantól.

 • Az uniós beruházás részeként videokolposzkóppal bővült a műszerparkunk – számolt be Dr. Úri-Szabó Károly szülész-nőgyógyász főorvos. – Ennek köszönhetően megbízható eredményt kapunk a nőgyógyászati szűrővizsgálatok során. A legkorszerűbb gép arra is képes, hogy egyszerre két képet adjon, egyrészt az orvos, másfelől pedig a beteg is láthatja a vizsgált területet. Mivel a képek archiválhatóak, a későbbiek során mind a felvételek összehasonlítására lehetőség nyílik, mind pedig az esetleges vitás esetek egyértelművé tételére. Természetesen elsősorban az orvos munkáját könnyítik ezek a fejlesztések, ugyanakkor a betegeket is segítik. A beruházás eredményeként többek között modern vizsgálóágyakat, lámpákat, a terhesgondozáshoz szükséges eszközöket is kaptunk, így korszerű körülmények között folynak tehát a vizsgálatok mostantól.

Néhány napon belül valóban birtokba vehetik betegek és egészségügyi dolgozók egyaránt a rendelőintézet felújított részét.

 • A keleti szárny műszaki átadása megtörtént – tájékoztatott dr. Némedi Mária, a kórház fejlesztési igazgatója. – A környezetvédelmi, tisztiorvosi szolgálati, tűzvédelmi ellenőrzések után a radiológiai berendezések sugáregészségügyi hatósági bemérése is megtörtént, a próbaüzemet követően pedig teljes egészében működhet a rendelőintézet elkészült szárnya. A déli szárny felújítása ősszel fejeződik be.

 Forrás. Új Néplap 2007.05.26. Szilvási Zsuzsa


Rendelőintézet szakrendelései

SzakrendelésHelyeRendelési időBetegfogadás rendje
SzemészetKeleti szárny, II. emelet (végleges hely)VáltozatlanVáltozatlan
Előjegyzés
GyermekszemészetKeleti szárny, II. emelet I. Szemészeti Rendelő (átmeneti hely)VáltozatlanVáltozatlan
Előjegyzés
Foglalkozás-egészségügyKeleti szárny, II. emelet, Terhesgondozó 1. rendelője (átmeneti hely)VáltozatlanVáltozatlan
TerhesgondozóKeleti szárny, II. emelet (végleges hely)VáltozatlanVáltozatlan
NőgyógyászatKeleti szárny, II. emelet (végleges hely)VáltozatlanVáltozatlan
Fül-Orr-GégeÉszaki szárny, II. emelet (volt Nőgyógyászati Rendelő) (átmeneti hely)VáltozatlanVáltozatlan
Előjegyzés
ReumatológiaÉszaki szárny, II. emelet(átmeneti hely)VáltozatlanVáltozatlan
Fogászati röntgenKeleti szárny, II. emelet (végleges hely)VáltozatlanVáltozatlan
Röntgen vizsgálatokKeleti szárny, II. emelet (végleges hely)VáltozatlanVáltozatlan
UH vizsgálatokKeleti szárny, II. emelet (végleges hely)VáltozatlanVáltozatlan
UrológiaNyugati szárny, földszint, Batthyány utcaibejárattal (átmeneti hely)VáltozatlanVáltozatlan
BelgyógyászatDéli szárny, földszint (volt Onkológia területén)VáltozatlanVáltozatlan
Előjegyzés
Baleseti sebészet gipszelőKeleti szárny, földszint (Fizikotherápia mellett) (átmeneti hely)VáltozatlanVáltozatlan
Speciális baleseti sebészetHetényi Géza Kórház Tószegi úti telephely, Hotelszárny épület I. emeletAz ugyanitt lévő Idegsebészeti rendeléssel váltott napokon rendel:
H: térdszakrendelés
K du: kézszakrendelés
SZ: égés-plasztikai szakrendelés
Cs du: vállszakrendelés
Változatlan
Előjegyzéssel
Rendelések pontos időpontjáról az:
503-603/ 3380, vagy 3452 telefonszámon lehet érdeklődni.