KONSZOLIDÁCIÓS PÁLYÁZAT

Szakmai és működési koncentrációt szolgáló fejlesztések megvalósítása a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben
 

Működési támogatásból valósulnak meg fejlesztések a szolnoki kórházban.

Sajtóközlemény

2017.01.05

„Szakmai és működési koncentrációt szolgáló fejlesztések megvalósítása a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben” című pályázat megvalósítása indult 2016. IV. negyedévében.

A projekt teljes költségvetése 30.966.744 Ft, melynek támogatási intenzitása 100%. A fejlesztések az egészségügyi szakellátást nyújtó közfinanszírozott szolgáltatók működési támogatásáról szóló 388/2016. (XII.2.) Korm. Rendelet 1.§ (2) bekezdés szerinti működési támogatásból valósulnak meg.

Az Intézmény 408 ágyas épületében lévő régi hagyományos fénycsöves armatúrák kiváltását korszerű LED paneles fényforrásokkal kívánja megvalósítani 10.140.314 Ft értékben a pályázat keretén belül. Az épület elavult konstrukciójából adódóan a közlekedők természetes fénnyel nem megvilágítható területek, így ezen terek megvilágítását a nap 16-24 órában biztosítani szükséges az biztonságos ellátás érdekében. A meglévő fényforrások több mint 30 évesek, az armatúrák korszerűtlenek, műanyag elemei elöregedtek, ezáltal könnyebben törnek, balesetveszélyessé válhatnak. A fejlesztés keretén belül 214 db 600×600 mm 48W és 100 db 1200×300 mm 42W típusú LED paneles fényforrás kerül beszerzésre és beépítésre. Ezáltal nem csak a villamos energia felhasználás csökken, hanem a fényforrások karbantartási és anyagköltségei is. Továbbá biztonságos fényellátást tesz lehetővé a betegellátás során. A fejlesztés során az Ideggyógyászati Osztályon, Pszichiátriai Osztályon, Krónikus Belgyógyászati Osztályon, Ápolási Osztályon, Gyemekideggondozóban és a Laboratóriumban újulnak meg a világító berendezések.

Az Intézmény 3 db gépkocsi cseréjét kívánja megvalósítani a szállítási tevékenységének optimalitása érdekében 7.725.000 Ft értékben a pályázat keretén belül. A szállítási tevékenységi körébe tartozik a minták és vizsgálati anyagok kórházak közötti szállítása, helyi telephelyek közötti betegszállítás, vidéki Mozgó Ernyő Fénykép készítő (MEF) csoportok szállítása, anyagbeszerzés, postázás és személyszállítás (például képzésekre, konferenciákra, hivatalos megbeszélésekre). Az Intézmény jelenleg 9 gépkocsival rendelkezik, melyből 6 darab életkora meghaladja a 10 éves életkort is. Ezen gépkocsik életkorából adódóan a karbantartási költségeik jelentősen megterhelik az intézmény költségvetését, mivel javítási költségeik és a hozzátartozó alkatrészek árai kiemelkedően magasak és piaci elérhetőségük korlátozott számú. A fejlesztés során beszerzésre kerülő 3 db 5 személyes gépkocsik segítségével a vidékre járó MEF-es szakmai csoportok szállítása optimalizálódik.

Az Intézményi fejlesztés részeként cytoscopok és kiegészítő eszközeik kerülnek beszerzésre 6.304.060 Ft értékben a pályázat keretén belül. A fekvőbeteg intézményhez csatoltan működő járóbeteg ellátást végző urológiai szakrendelő évi 17 000 betegforgalmat bonyolít le. A fejlesztés célja az urológiai járóbeteg ellátás endoscopos eszközparkjának bővítése, mely biztosítja az urológiai betegek járóbeteg ellátás keretében történő kivizsgálását, valamint gondozását. Az endoszkópos eszközök elsősorban a húgyhólyag daganatos betegek kivizsgálásában és gondozásában játszanak fontos szerepet. Az eszközpark fejlesztésével a kórházi telephelyen végzett beavatkozások nagy része a Rendelőintézetben elvégezhetővé válik.

Az Intézményi fejlesztés részeként 1 db új, hűthető, álló centrifuga kerül beszerzésre 6.797.370 Ft értékben a pályázat keretén belül. A Kórház egyik legfontosabb diagnosztikai szervezeti egysége a Központi Laboratórium, ahol jelenleg 4 db hűthető, álló centrifuga áll rendelkezésre. A centrifugák egyike újszerű (1 éves), míg 3 db 25 éves, régi, elavult. Ezeken történik a napi vérminták (800-1000 db) centrifugálása. A fejlesztés során beszerzésre kerülő 1 db centrifuga segítségével a diagnosztikai ellátás kerül korszerűsítésre.

A projekt előrehaladásáról folyamatos tájékoztatást kaphatnak az Intézmény honlapján (www.hetenyikorhaz.hu).