TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0050

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház- Rendelőintézet Szolnoki kistérségi egészségfejlesztési programja

SAJTÓKÖZLEMÉNY
2014.05.26
ÉLETMÓDVÁLTÓ PROGRAM ZÁRÓRENDEZVÉNYE

2013. 09. 01. és 2015. 05. 28. között a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház- Rendelőintézet kedvezményezettként valósította meg a TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0050 azonosító számú, „Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház- Rendelőintézet Szolnoki kistérségi egészségfejlesztési programja” című pályázatát 124.681.776 Ft összeggel az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával. A pályázat megvalósítása során Egészségfejlesztési Iroda jött létre, amely továbbra is működik.

A kistérségben élő lakosság számára több száz egészségi állapotfelmérés történt, mely a térségben tevékenykedő háziorvosok bevonásával valósult meg.
Az állapotfelmérés során kiszűrt páciensek részérre tanácsadás szervezésére került sor, különös tekintettel a dohányzásra, az alkohol, a krízishelyzet problémáinak megoldására. Mindemellett különös figyelmet fordítottak az iroda munkatársai a diétás- és mozgástanácsadásra, illetve szoros együttműködést folytattak különböző betegklubokkal.

Életmódváltás elősegítésére aktív testmozgásra ösztönző programokat szervezetek.
Lakossághoz közeli szolgáltatásokkal, például településenként szervezett rendezvényekkel, egészségnapokkal, minél szélesebb körben sikerült tudatosítani a lakosság körében, hogy az egészség érték és annak megőrzése az élet során elsődleges feladat.

A pályázat programjai során több mint 3500 személy került bevonásra. 10.762 fő vett részt valamilyen szűrővizsgálaton, melyből 2560 esetben kóros eredményt mértek.
A pályázatban megjelenített tevékenységek végrehajtása mellett elkészült a Szolnoki kistérségi egészségterv. Összefoglalásra került a kistérség egészségi állapotának helyzetképe, illetve az egészségfejlesztési, egészségnevelési feladatok, irányok.