Gyöngyöt fűztek a megelőzésért

Sorban egymás után készültek a rózsaszínű gyöngyökből fűzött karkötők hétfőn délelőtt a Hetényi Géza Kórház Hősök terén lévő Rendelőintézetének földszintjén. A Szolnoki Iskolavédőnők Egyesülete az intézettel együttműködve szervezte a „Gyöngyfűzéssel a Megelőzésért!” elnevezésű programját, melynek célja, hogy minél szélesebb körben eljusson információ a méhnyakrákról nőkhöz és férfiakhoz egyaránt.


Magyarországon évente mintegy 1500 nőt diagnosztizálnak méhnyakrákkal és több, mint 400 nőt veszítünk el hazánkban a betegség miatt. Az emlőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganatnak számít a 45 éven aluli nők körében Európában és Magyarországon is, pedig védőoltással és szűréssel nagy biztonsággal megelőzhető, időben felfedezve jó eséllyel gyógyítható.


Az Európai Méhnyakrák Szövetség 2007 óta szervezi meg figyelemfelhívásként az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetét. Az országos figyelemfelhívó akcióhoz Szolnok város is évről-évre csatlakozik.


A hétfői program keretében az érdeklődők egészségügyi szakemberektől kaphattak bővebb tájékoztatást a betegségről, annak megelőzéséről, emellett - a már hagyománnyá vált - közös gyöngyfűzéshez is csatlakozhattak. Ennek célja, hogy minél több ember fűzzön egy-egy mályva színű karkötőt, melyet azoknak a 7. osztályos lányoknak juttatnak el, akik megkapták a HPV elleni védőoltást. A gyöngyök a méhnyakrákot és a HPV elleni védelmet szimbolizálják.