Közös érdek a részvétel!

Megyénk 21 településén, előre láthatólag május 4-6. között végzik el azokat a szűrővizsgálatokat, amelyekre az országos járványügyi kutatás részeként kerül sor.  Mindannyiunk közös érdeke, hogy aki értesítést kapott, vegyen részt a vizsgálatban!


Az eredmények alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül arról, hogy mekkora a vírusfertőzöttek valós száma hazánkban, hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek tünetmentes vírushordozók. A vizsgálat sikere nem csak a szűrésben résztvevők érdeke, hanem egyben össznemzeti érdek is, hiszen ezen vizsgálatok segítenek abban, hogy fel lehessen mérni a járványügyi helyzetet és azt, hogy a továbbiakban miként kell alakítani a védekezés szabályait.


Jász-Nagykun-Szolnok megye érintett települései: Fegyvernek, Jászalsószentgyörgy, Jászapáti, Jászárokszállás, Jászberény, Jászboldogháza, Jászfényszaru, Jászszentandrás, Karcag, Kenderes, Kisújszállás, Kunhegyes, Kunmadaras, Mezőtúr, Szolnok, Tiszabő, Tiszaföldvár, Tiszafüred, Tiszasüly, Tiszaszentimre, Törökszentmiklós.
Az országos szűrővizsgálat több tízezer fő bevonásával, reprezentatív minta alapján zajlik, a mintákat a Szegedi Tudományegyetem munkatársai gyűjtik be Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyékből. Az orvoscsoportok előre meghatározott helyszínekre és időpontokra várják azokat, akik előzetesen levélben és adott esetben telefonon értesítést kaptak. A vizsgálatokat mozgó szűrőautók és az Országos Mentőszolgálat munkatársai is segítik majd, annak érdekében, hogy az idősebbeknek, vagy a krónikus betegséggel küzdőknek most se kelljen elhagyni otthonaikat.
A Szegedi Tudományegyetem munkatársai az átfogó keresztmetszeti vizsgálatot legalább két alkalommal a járvány lefolyása során megismétlik, melyek között legalább egy hónapnak kell eltelnie. A tesztelésben való lakossági részvétel önkéntes és ingyenes.


– A vizsgálat során orr- és garatváladék törlésből származó mintát vesznek, ami a PCR vizsgálat meghatározásához szükséges. Másrészt vérvételre is sor kerül, ami az ellenanyag elemzéséhez fontos. A mintavétel mellett egy kérdőív kitöltésére is sor kerül, ami abban segíti, hogy az egyéb járványügyi aspektusokat is elemezni tudjuk – fogalmazott Prof. Dr. Lengyel Csaba a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke. Hozzátette: Az országos tesztelés eredményét várhatóan május közepén hozzák nyilvánosságra. Aki részt vesz a vizsgálaton, az kivétel nélkül értesítést kap az eredményeiről.