Központi Laboratórium

Rendelési idő:

vérvétel: 7.00 – 14.00.

leletkiadás: 7.00 - 15.00

Beutaló szükséges

A laboratóriumi szolgáltatások listája ide kattintva érhető el.


A Központi Laboratórium profilja

Az orvosi laboratóriumok elsődleges feladata, hogy megbízható eredmények adásával megfelelő információt szolgáltassanak az orvosok számára a betegellátással kapcsolatos döntések meghozatalában (diagnózis, állapotfelmérés, a kezelés folyamatának ellenőrzése, prognózis.)

A Központi Laboratórium szolgáltatási palettáján több, mint 200 féle vizsgálat szerepel. A megye egész területéről fogadunk páciens mintákat. Járó- és fekvőbetegek részére is történik szolgáltatás, a nap 24 órájában. Évente több, mint 250 ezer beteg mintáit fogadjuk, és kb. 3,5 Millió laboratóriumi vizsgálatot végzünk. A kórház területén két vérvételi hellyel rendelkezünk.

A laboratórium az alábbi területeken végez analitikai tevékenységet:

kémiai-immunkémiai, hematológiai vizsgálatok, véralvadási alap és speciális tesztek, vizelet, allergia, elektroforézis és mikrobiológiai vizsgálatok.

 

A Mikrobiológiai Laboratóriumi részleg jelenleg évi kb. 15 ezer mintából végez aerob-és anaerob baktérium, gomba tenyésztést, gyógyszeres rezisztencia vizsgálatot.

A mintákból szükség szerint kenetvizsgálatot végzünk minta alkalmasság, ill. kórokozó jelenlétének elbírálása, előzetes tájékoztatás céljából.

A tenyésztés közben észlelt, megkezdett terápiát befolyásoló eseményről telefonon tájékoztatást adunk, ill. a beküldő részéről kért esetben soron kívül tájékoztatunk.

Adatokat továbbítunk az országos OSZIR rendszerbe, a multirezisztens és/vagy közegészségügyi szempontból jelentős kórokozók előfordulásáról.

Évi kb. 1000 szűrővizsgálatot végzünk kórházunk Higiéniai Osztálya részére.

 

Az általunk nem végzett vizsgálatok esetén a minták továbbításra kerülnek egyetemi vagy országos intézetek laboratóriumába.

A laboratórium rendszeresen részt vesz - évente 4-6 alkalommal- külső körkontroll programokban, mely a minőségbiztosítás része.

A vizsgálatkérések feladása online vagy szabályosan kitöltött laboratóriumi kérőlapon történik. A laboratórium a kórházi osztályokkal, szakrendelőkkel és a legtöbb háziorvosi beküldővel on-line kapcsolatban van, így az eredmények azonnali elérhetősége gyorsítja a betegellátást.

A preanalitikai hibák csökkentése érdekében részletes leírás készült a "Laboratóriumi minták levétele" címmel, melyben a vérvétel és egyéb minták levételének, kezelésének helyes kivitelezése szerepel. A fenti dokumentum az intézményünk Dokumentációs rendszerében megtalálható.

A Központi Laboratórium munkája elismeréseként a Megyei Közgyűlés döntése alapján 2017.évben "Jász-Nagykun-Szolnok Megyéért Díj" elismerésben részesült .

 

A laboratórium munkarendje folyamatos: 7-15h-ig nappali , 15h-tól reggel 7 h-ig és hétvégi napokon ügyeleti rendben történik. Ügyeleti időben két asszisztens és egy készenlétes orvos/diplomás látja el a feladatokat. A vérvételi helyeken reggel 7-14 h között zajlik a mintavétel.

A Mikrobiológiai Laboratóriumi részleg munkarendje:

Mintákat hétköznapokon és szombaton 7-15 h-ig fogadunk steril mintavételi eszközökben szállítva.

 

Telefonszám

56/503-756

Épület, emelet

A épület földszint