NATO-sátrak fogadják a várakozó betegeket

Új egészségügyi osztályozó, várakozó, áteresztő pontot alakított ki a szolnoki Hetényi Géza Kórház hétemeletes épülete előtti területen a NATO-ban használatos katonai sátrak felállításával a Magyar Tartalékosok Szövetsége Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezete. Az országban elsők között rendszeresített korszerű fogadóhelyet dr. Bene Ildikó, a kórház megbízott főigazgatója, Boldizsár János Tibor, a Magyar Tartalékosok Szövetségének megyei elnöke és Berkó Attila megyei kormánymegbízott, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke mutatta be hétfőn a média képviselőinek.


Mint köztudott, a járványhelyzet idejére elrendelt beléptetési korlátozások miatt az egészségügyi ellátásokra érkezők a gyógyító intézmények előtt hosszabb-rövidebb idejű várakozásra kényszerülnek. A sorban állás kellemetlenséggel jár, amit csak tovább fokoz a hideg esős, szeles időjárás. A most létesített, fűthető, pneumatikus ággyal is felszerelt áteresztő pontokban a várakozás időtartama alatt a betegek helyet foglalhatnak, amíg sorra kerülnek, miközben csapadéktól, széltől védve vannak.


 A kórházba értekezőket két sátorban fogadják majd, elkülönítve a járó- és fekvő betegeket. Az új NATO-sátrak várhatóan a héten „állnak szolgálatba”, miután a mostani fogadóhelyet elbontják. A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezete a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház hétemeletes épülete elé állította fel egészségügyi osztályozó, várakozó, áteresztő pontként használatos két sátort.
Amint dr. Bene Ildikó, a kórház megbízott főigazgatója elmondta, a járványhelyzet idején szigorú szabályok szerint zajlik a beléptetés. A most felállított hűthető-fűthető sátrak a várakozással járó kényelmetlenséget enyhíthetik. Az egyik sátornál a járóbeteg-ellátásra, míg a másikban a fekvőbeteg-ellátásra érkezők tudnak áthaladni, ezt követi az előszűrés a hétemeletes épület aulájában. Az főigazgató megköszönte a tartalékosok felajánlását.


Boldizsár János Tibor, a Magyar Tartalékosok Szövetségének megyei elnöke hozzátette: nem csak a sátrak felállítása, hanem ezek folyamatos üzemben tartása is a feladatuk lesz. Működésüket napi rendszerességgel fogják ellenőrizni. Dr. Berkó Attila kormánymegbízott megköszönte azt az együttműködést, ami a kórház és a MATASZ között kialakult. Mint kiemelte, a járvány elleni védekezés olyan szakaszba lépett, amikor a kórházak és az egészségügyi létesítmények védelme az egyik legfontosabb kérdés. Kiváló példának nevezte a kórház és a tartalékosok összefogását egy olyan helyzetben, amikor egymás segítése kiemelten fontos.