Influenza: a megelőzés leghatásosabb eszköze a védőoltás!

Az influenza napjainkban is komoly megbetegedés, különösen a még nem kellően „tapasztalt” immunrendszerrel rendelkező gyermekek, fiatal felnőttek, a terhes nők és a több szervet érintő, krónikus betegségben szenvedő, esetenként csökkent védekező képességű emberek számára – hívta fel a figyelmet dr. Bíró Margit, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet Pulmológiai Osztályának vezető főorvosa.

Ilyen például a szív- és érrendszeri betegség, krónikus tüdőbetegség és asztma, immunhiányos állapot, vesebetegség illetve a cukorbetegség, daganatos betegségek. Ezek halmozódása esetén a kockázat a többszörösére emelkedik. Sokszor nem „maga” az influenzás megbetegedés, hanem az általa előidézett a keringési rendszert jelentősen megterhelő magas lázas állapot illetve a vírusfertőzés következtében legyengült szervezetben másodlagosan létrejövő bakteriális fertőzések vezethetnek a még korszerű kezelések ellenére is akár - halálos kimenetelhez.

- Fontos tudni, hogy az influenza esetén alkalmazható vírus ellenes készítmények csak a megbetegedés első 2-3 napjában elkezdve képesek a vírus szaporodását megállítani illetve csökkenteni, azonban a betegség több napos fennállása esetén eredményesen alkalmazható készítmény nincs! A megelőzés legkézenfekvőbb és leghatásosabb eszköze a védőoltás, amely a krónikus betegségekben szenvedő embereknek ingyenesen hozzáférhető és a családorvosnál tudják igényelni. A vaccina biztonságos.: összetételét az Egészségügyi Világszervezet (WHO) határozza meg, az előző szezon megbetegedési adatait elemezve, vagyis, az előző szezon tapasztalatai tükröződnek az aktuális időszak oltóanyagának az összetételét. Az oltás két-három hét alatt igen magas védelmet ad és nem okoz betegséget, hanem csupán „felkészítik” az immunrendszert az influenza elleni védekezésre – emelte ki a főorvosnő.

Az oltás beadását esetlegesen kísérheti néhány kellemetlen tünet. Ezek a következőek lehetnek: láz, fejfájás, gyengeség, rossz közérzet, valamint a beadás helyén: bőrpír, duzzanat, fájdalom. Ezek a jelenségek átmeneti jellegűek, önmaguktól spontán javulnak néhány napon belül.

Gyakori kifogás, hogy oltást követően rövid idővel valakinél légúti betegség jelentkezik. Ha rendelőben kapjuk a védőoltást, ne feledjük, hogy ide potenciálisan beteg emberek járnak, akik ha nem tartják be higiéniás szabályokat, megfertőzhetik a rendelő levegőjét és ajtóinak kilincseit. Másfelől olyan időszakban oltunk, amikor egyébként is a több tucat egyéb kórokozó által előidézett légúti megbetegedésre van esélyünk. Ezek ellen az oltás nem ad védelmet. Ilyenkor legtöbbször az oltás és a megbetegedés véletlenszerű egybeesése kelti azt a látszatot, hogy az oltás az oka a megbetegedésünknek. Határozottan ki kell jelenteni, hogy az oltás nem képes fertőzést előidézni!

A járványos terjedés megelőzéséhez a lakosság 40%-os oltottsága szükséges. Akinek a védőoltás valamilyen okból nem javasolt (pl. fél év alatti csecsemők vagy immunszupresszív kezelésben részesülők), azokat úgy védhetjük csak meg, ha a környezetében levők oltottak és így ebben a környezetben a járvány terjedése ilyen formában akadályozott. A nemzetközi ajánlások már a családtervezés időszakában a leendő kismamáknak is javasolják az influenza elleni oltás felvételét, ha a gyermekvállalás várhatóan az influenza szezonra esik.

- Végezetül még egy gondolat – tette hozzá dr. Bíró Margit. - Védőoltásokat mindig olyan esetben fejlesztenek, amelyekben nincs hatásos gyógymód, potenciálisan az életet veszélyezteti, súlyos szövődményei fogyatékossághoz, megnyomorodáshoz vezetnek, illetve rövid idő alatt nagy embertömeget betegítenek meg. Ennek ismeretében gondolkozzunk el azon, hogy vajon melyikünk hárítaná el a védőoltást a gyógyíthatatlan veszettség, tetanusz, járványos gyermekbénulás vagy más hasonló betegség esetén? Kérem, fontolják meg a fenti gondolatokat és válasszák a védekezésnek ezt a biztonságos formáját saját, születendő gyermekük, családtagjaik és embertársaik védelme érdekében...