Ismét a kistelepüléseken szűrnek

2009-es indulása óta immár a harmadik körben kezdődött újra Jász-Nagykun-Szolnok megye kétezer fő alatti kistelepülésein a megyei önkormányzat és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet együttműködésében zajló egészségügyi szűrőprogram. Idén ősszel Tiszaigar, Hunyadfalva és Kétpó települések kerülnek sorra. Bőrgyógyászati, szemészeti, belgyógyászati szakvizsgálat, szív- és érrendszeri szűrés, vércukorszint mérés, légzésfunkció vizsgálat, életmód-tanácsadás várja a lakosokat.

Hunyadfalván sajtótájékoztatóval egybekötött szűrés volt, amelyen részt vett Piroska Miklós, a megyei közgyűlés elnöke, Dr. Kállai Mária, országgyűlési képviselő, Dr. Mózer Erzsébet, a megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet intézetvezető főorvosa és Vékonyné Házi Eszter, Hunyadfalva polgármestere.

A program indításakor fontos volt, hogy minden kistelepülésen élő lakos részesülhessen a szűrésben preventív jelleggel - mondta köszöntőjében Piroska Miklós.

Többször is körbeért már ez a felelősségteljes munka. Az egészség mindannyiunk számára komoly érték, s hiába fejlesztünk mi bármit, ha az emberekkel nem törődünk. Ezért is fontosak az ilyen kezdeményezések - tette hozzá Dr. Kállai Mária.

Dr. Mózer Erzsébet főorvos asszony elmondta, hogy az elmúlt egy évtized elég volt arra, hogy a prevenció lényegét, értelmét elvigyük a megye kistelepüléseire. Ilyenkor lehetőség van arra is, hogy a leleteket megbeszéljük, talán kicsit kötetlenebb körülmények között is, mint ahogy az egy szakrendelőben történik.

Jász-Nagykun-Szolnok megye legkisebb lélekszámú, 201 fős települése Hunyadfalva. Idén már harmadik alkalommal van szűrés, amelyre a lakosok szép számban eljönnek - tette hozzá Vékonyné Házi Eszter polgármester asszony.