Kardiológusok a vonal végén

Szív- és érrendszeri betegeknek, magas vérnyomás betegségben szenvedőknek nyújtanak telefonos segítséget a Hetényi Géza Kórház Kardiológiai Centrumának szakorvosai. Ezzel is elősegítik, hogy a régió kardiológiai betegei a járvány idején is megfelelő ellátásban részesüljenek.
- A mostani időszak próbára teszi a pácienseket és az orvosokat egyaránt, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a megváltozott körülmények között is biztonságban érezhessék magukat a betegeink – mondta el dr. Herczeg Béla főorvos, a Szolnoki Kardiológiai Centrum vezetője. – A Magyar Kardiológiai Társasággal közösen döntöttünk úgy, hogy telefonos tanácsadási, konzultációs lehetőséget biztosítunk. Ennek megfelelően hétfőtől-csütörtökig 9-14 óra között, pénteki napokon 9-12 óra között érhető el a 20/435-9103-as telefonszám, amelyen mindig egy szakorvos kolléga várja a hívásokat. A technikai feltételeket a Szívügyünk Szolnok Alapítvány teremtette meg ehhez.
Nyilvánvaló, hogy elsősorban a szív- és érrendszeri betegek hívását várják, de bárki telefonálhat, ha szükségét érzi.
- A Szolnoki Kardiológiai Centrum jelenleg is folyamatosan üzemel, a sürgős ellátást igénylő betegeket természetesen ugyanúgy fogadjuk, mint korábban – hangsúlyozta dr. Herczeg Béla. – Azok a krónikus betegek azonban, akiknek állapota nem igényel folyamatos orvosi felügyeletet, ezen a telefonszámon tájékozódhatnak, tanácsot kaphatnak. Ha pedig az orvos úgy ítéli meg, vizsgálatra is be tudja hívni őket, hiszen a szakorvos kolléga a számítógépen látja a kórelőzményi adatokat, s ha szükséges, vizsgálat időpontot is adhat a kardiológiai szakrendelésre.
A Hetényi Géza kórház kardiológusai így közvetlenül konzultálhatnak a betegekkel, felgyorsíthatják, lerövidíthetik a szakorvosi ellátás menetét. Azok számára is kitűnő lehetőség ez, akik tartva a járványveszélytől, esetleg panaszaik ellenére sem mernek elindulni most a kórházba.
- Úgy tapasztalom, az emberek többsége rendkívül fegyelmezetten betartja a koronavírussal kapcsolatos kéréseket, tanácsokat, utasításokat. A város és a környék lakói felelősségteljes magatartást, példás együttműködési készséget tanúsítanak – tette hozzá a kardiológus főorvos. - Mi ezzel is szeretnénk hozzájárulni, hogy a szív- és érrendszeri betegséggel küzdők nagyobb biztonságban érezzék magukat, panasz esetén mielőbb orvosi tanácsot, segítséget kapjanak.