Lakossági tájékoztató

 

Az influenzaszerű megbetegedésekre való tekintettel az alábbi szabályok betartására hívjuk fel a Tisztelt Lakosok figyelmét:

  1. Rendszeresen és alaposan mossa meg kezét vízzel és szappannal vagy dörzsölje be kezeit a gyógyszertárakból és a drogériákból beszerezhető alkoholos kézfertőtlenítőszerrel. Az alábbi esetekben különösen fontos az alapos kézmosás (vagy kézfertőtlenítés): munkahelyre, oktatási-nevelési intézménybe vagy otthonába való megérkezés után, tömegközlekedéssel történő utazás után, ételkészítés előtt, étkezés előtt és a WC használata után.
  2. Kerülje a szemek, az orr és a száj érintését. A kezünk számos felülettel, tárggyal érintkezik a mindennapi tevékenységeink során, így szennyeződhet a felületeken, tárgyakon esetleg jelenlévő kórokozókkal. A szennyezett kézzel a szem, a száj vagy az orr érintése esetén a kórokozók – közöttük az új koronavírus is ‒ a szervezetbe kerülhetnek és megfertőződhetünk velük. Mások arcához se érjen.
  3. Az egészséges, légúti tüneteket nem mutató embernek nem javasolt orr-szájmaszkot viselnie. Csak akkor vegyen fel maszkot, ha beteg, légúti tünetei vannak (pl. köhögés).
  4. Tartson legalább 2 méter távolságot az olyan személytől, aki köhög vagy tüsszög. Köhögéskor vagy tüsszentéskor apró nyál-, illetve légúti cseppek kerülnek a környezetbe, amelyek kórokozót tartalmazhatnak. Ha túl közel vagyunk, akkor az arcunkra (orrunkra, szájunkra, szemünkre) kerülhetnek ezek a cseppek, vagy akár be is lélegezhetjük őket.
  5. Amikor köhög vagy tüsszent, takarja el a száját és orrát egy papírzsebkendővel. Azonnal dobja ki a használt papírzsebkendőt, majd alaposan mossa meg kezét vízzel és szappannal (vagy dörzsölje be alkoholos kézfertőtlenítővel). Amennyiben nincs önnél sem zsebkendő sem egyéb, amit a szája/orra elé tud tenni, akkor se a kezébe, hanem inkább a felemelt könyökhajlatába tüsszentsen. A köhögési, tüsszentési etikett betartásával megvédhetjük a körülöttünk lévő embereket a cseppfertőzéssel terjedő kórokozóktól, így az új koronavírustól is.
  6. Célszerű, hogy a téli influenzás időszakban, amikor gyakran fordulnak elő légúti megbetegedések a gyakran érintett felületeket egyszerhasználatos fertőtlenítő hatású felülettisztító törlőkendővel rendszeresen megtisztítsuk.
  7. Tanítsa meg gyermekét is a megfelelő higiénés gyakorlatra a fentiek alapján!
  8. Lehetőség szerint kerülje a nagy tömegű rendezvényeket.
  9. Szellőztessen gyakran.
  10. Tartózkodjon sokat a szabad levegőn.

Külföldről való hazaérkezésük után, amennyiben felső légúti tüneteik (láz, köhögés) jelentkeznének, telefonon vegyék fel a kapcsolatot háziorvosukkal/háziorvosi ügyelettel.

Szolnokon a Kormányhivatalban az alábbi telefonszámokon lehet érdeklődni: 56/422-103, 56/510-200.

További információ:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus/526-tudnivalok-roviden

ÖNMAGUK ÉS A BETEGEINK ÉRDEKÉBEN TISZTELETTEL KÉRJÜK A KÓRHÁZI LÁTOGATÁSI TILALMAT BETARTANI SZÍVESKEDJENEK.