Ha harmóniában élünk, a környezetünk is változik

Amikor túljutunk egy problémába való bevonódáson, kitágul a világ, és számtalan lehetőség nyílik a megoldásoknak.

A félelmek korlátozzák a gondolkodásunkat, beszűkítik a fókuszunkat, és ráhuzalozzák a figyelmünket a félelem tárgyára, okára. A megoldás az, ha a szűk fókuszból ki tudunk tekinteni, szélesebbre tudjuk tárni a látószögünket. Napjainkra vonatkoztatva, rugalmasabbnak szükséges lennünk ahhoz, hogy ne kizárólag a problémát nézzük, mert az önmagában nem hoz megoldást. Érdemes nyitottá válnunk arra a lehetőségre, hogy érzelmi stressz nélkül manőverezzünk át az eseményeken, mert annak amit látunk a fele sem igaz. Jelentősek benne a fals információk, a megtévesztő összeesküvés elméletek és mindaz, amit a saját elménk a beszűkült működése miatt hozzátesz képzetek, illúziók, pesszimista verziók elképzelésének formájában.

Mi vagyunk a megoldás a problémákra!

Nem szeretjük ezt hallani, hogy mi magunk is okozói vagyunk a megéléseinknek, de a valódi önismeret pont itt kezdődik, ennél a gondolatnál. Az egyéni felelősségvállalás szintje az, ahol bármilyen pozitív irányú változás elkezdődhet. S ha tudjuk úgy szemlélni az életet, mint egy tükörszobát, akkor előbb-utóbb belátjuk, csak az köszön vissza ránk, ami bennünk keletkezik.

A jövőbeni lehetséges események minden apró részletét nehéz látni a jelenben, főleg, ha szorongó állapotban vagyunk. Ám ha képesek vagyunk a kiigazításokra a stresszes pillanatokban, akkor újra magabiztosan hajózhatunk az élet fősodrában, ügyesen irányítva az evezőinket (belső erőforrásainkat), bepontosítva a célt (hogy jól legyünk), visszatérve a megfelelő egyensúlyhoz haladhatunk tovább, ebben a különleges létkorszakban.

Minden értünk történik!

Ha tudjuk, hogyan kell látni, megkülönböztetni és elhinni azokat a jeleket, amelyeket a megérzésünk küld nekünk, akkor képessé válhatunk az egyensúlytalanságainkat kezelni és elkerülni a stresszből és félelemből fakadó bajt. Ha önmagunkkal valódi kapcsolatba szeretnénk kerülni, akkor nem elég a gondolatainkkal, elvárásainkkal, ítéleteinkkel kapcsolatban lenni!

Fontos az érzéseinket is megengednünk magunknak, és az intuíciókat. Majd megtanulni az önreflexiós képességet, aminek a segítségével könnyebbé válik az informálódás arról, hogy mi jó nekünk, s mi nem, egy-egy helyzetben. Így pontosabban tudunk tájékozódni a lelki folyamatainkról, bennünk zajlódó jelenségekről, és nem válunk a felszínes ítéleteink, vagy épp mások meggyőződéseinek áldozatává. Fontos elkerülni legalább a másokból fakadó negatív hatásokat és optimális lelkiállapotba hozni magunkat mindennap, a lelki béke és az élet nyugalmának megtalálásához. Így újult erővel tudunk később ismét találkozni másokkal, és megküzdeni az őket is érintő kihívásokkal.

Nem vagyunk egyedül!

Ebben a belső összekapcsolódottságban önmagunkkal, megjelenhet egy még elmélyültebb kapcsolatunk is, a saját őstermészetünkkel. A pszichológia által is elfogadott tézis, hogy a énünk rejtekén szunnyad a Mély-én, mint lélekrész, mint a személyiségünk ősmagja.

Különböző viszonyulásokkal ápolhatjuk ezt a kapcsolatot magunkban. Egyesek elcsendesülő törekvésekkel – mint a meditáció – kapcsolódnak a Kreatív Intelligenciával. Mások az üdvözülés szándékával, hitüket Isten oltalmában lelik meg. Vannak akik szellemi közösségekbe, sámán dobokkal üdvözlik a természeti erőket, szent szertartásokon. Ami a lényeges, hogy önmagunk előtt ismert és elismert lehessen ez a „szent hely” bennünk, ami lehetővé teszi számunkra, hogy fenntartsuk a lélek tisztaságát, az ősbizalmat és a helyes, erkölcsös célokat.

A bizalom tehát önmagunkban, a szeretteinkben, a benső csendben, az isteni gondviselésben, a legfelsőbb hatalomban, az Univerzumban, Szent Szellemekben, Föld Anyánkban, Ég Atyánkban, a Teremtőben (ki-ki saját hitrendszere szerint) a kulcs, az intuíciónk, bölcsességünk és az áramlás követéséhez. Túl az elmélyült önismereti munkán, mindez a sikeres, nyugodt, beteljesült élet titka. Ne gondoljuk, hogy kizárólag rajtunk múlik minden az életünkben (de vállaljunk felelősséget azért, ami igen), ne vonjuk el a bizalmunkat a legfelsőbb gondviseléstől, hagyjuk, hogy a nagyobb Rendező Elv a jelen pillanat szentségén keresztül segíthessen. Másképp kifáradunk, és eltévelyedésünkben azt hihetjük, hogy csak magunkra számíthatunk.

Ahogy bent, úgy kint!

Ne várj békét kívülről! Amit kint szeretnél megélni, azt belül szükséges létrehoznod, és utána a környezet válaszol rád. A világ dinamikus, és egyetlen másodpercig sem áll meg, épp ezért naivitás elvárni tőle valamiféle stabilitást. Az élet különféle meglepetéseket kínál, amikkel felnőttekként meg kell tudnunk küzdeni, persze jó, ha izgalmasnak, és kellemesnek bizonyul ami körbevesz, de mi történik veled, ha az élet ajándéka nem annyira jó? Összeroppansz? Széthullik tőle az életed? Vagy van képességed hátralépni, belélegezni a levegőt, majd kifújni? Van, hogy ez a legjobb amit tehetünk, leülünk a kedvenc helyünkön, és lélegzünk. Kijelenthetjük magunknak „én bírom, képes vagyok rá” s van, hogy már csak azért is ezt kell mondjuk, mert a körülmények néha nem adnak más lehetőséget.

Bizonyos dolgok időnként ugyanis nem tőlünk függenek, nekünk elég benne kitartani, felkészülni a saját megoldásainkra, egymás segítségére lenni a bajban, és közben töretlen hittel remélni a legjobb kimenetelt. Mi mind azt hittük, hogy velünk nem történhet meg az, ami a nagyszüleinkkel, dédszüleinkkel történt. Tévedtünk. Az emberi evolúció nem egy befejezett folyamat! A haladásunk, fejlődésünk érdekében számunkra is egyszer csak lett ez a korszak, ahol tanúbizonyságot tehetünk arról, hogy kik vagyunk. Mik az alapértékeink, milyen döntéseket hozunk, milyen módon maradunk a kritikus pillanatokban lélekben is emberek?

Ha a legnagyobb veszteségek idején is harmóniában tudunk maradni a természettel, és szeretetben egymás felé, akkor el fog mozdulni a környezet is ebbe az irányba. Amiben vagyunk, az hosszan már nem tartható fenn! Hamarosan pozitív változások jönnek. Ám ehhez néha el kell engedni a körülményeket, és bízni: talán lesz más tényező vagy váratlan fordulat, amely gyökeresen megváltoztatja a helyzetünket!

Csete Nikoletta

Egészség coach

Szupervizor

A cikkben szereplő képek a Pixabay fotóletöltőről származnak.