Hogyan hat a belső nyugalom, a világ békéjére?

Testünk és lelkünk pozitív frekvencián harmonizál a természet energiáival, és a környezetünkkel.

 

Ahogy az előző cikkben írtam róla, az egyéni állapotunk kihat a körülöttünk élők hogylétére, és természetesen ők is visszahatnak ránk. Ugyanígy kisugárzunk a közvetlen lakókörnyezetünkre, az egész város/falu közösségi életére ahol élünk, és a még tágabb társadalmi szerepünk és felelősségünk sem elenyésző. Azonban, ha ezekben a rezgésekben bármilyen eltérés történik, akkor a harmónia kibillen, ami kellemetlen fiziológiai és lelki változásokat idézhet elő bennünk. Amikor egy egyén vagy család élete nem kiegyensúlyozott, az számtalan eltérést okoz a világban. Igen, ennyire nagy szerepe van annak, hogy jól legyünk, és jól élhessünk, amihez képest megrázóan alacsonyak a társadalmak fejlesztésében eddig elért szociálpolitikai eredmények.

Napjaink haladó szellemiségében egyre nagyobb elvárás lehetne, hogy az egészségügyi, pedagógiai, felnőttképzési, szociológiai, teológiai, gerontológiai és egyéb szakterületek döntéshozatali szintjein, elsődleges legyen a fenntartható életért tett fejlesztői munka. Ami elkerülhetetlenül megköveteli a tudatosságunk emelkedésével egy időben, az egyéni és a társadalmi jóllét fejlődését is. Nézzük meg. mely megváltoztatható ingerek hatnak közvetlenül az egyéni felelősségi szintünkön ránk.

 

A belső nyugalom hiányát vagy épp növelését befolyásoló tényezők

 

A teljesség igénye nélkül a legerősebb hatásokat szeretném bemutatni, amik nagyban kihatnak arra, hogy hogyan vagyunk benne az életünkben jóllét szempontjából.

 

  1. Az életünk felgyorsulása

 

Az információs áradat, a rohamléptekben fejlődő technológia szüntelenül gerjeszti a vágyat arra, hogy felgyorsítsuk az életünk eseményeit. Intoleránssá válunk a lassú lelki folyamatokra, például a párkapcsolatok szépen nyíló, óvatosan kibontakozó megérése és benne a lelkünk megérintődése már elavult attitűdnek számít. Egyre többen sodródnak az instant kapcsolatok, a gyorsan cserélhető partnerek, s a felszínes szexualitás tévútjai felé.

 

Az Amerikai Pszichológiai Társaság (American Psychological Association) kutatásai szerint, körülbelül egy évtizede olyan mértékű, stressz alapú, belső sietséggel küzdünk, ami ellehetetleníti az intim, érzelmeken alapuló emberi kapcsolatok átélését. Minden harmadik ember családi beszélgetésében, a 17 óra utáni időszakban tetten érhető a negatív reakció, irritáció formájában, az életesemények gyorsasága miatt. Ha türelmetlenekké válunk estére a szeretteinkkel való együttlét idejére, az nagyban veszélyezteti a munkaidőn túli személyes kapcsolataink, lelkiéletünk elmélyülését, s főleg azt, hogy a felnőttkori szeretet-kötődések átélt élménnyé válhassanak.

 

Érdemes megtanulnunk a meditációt akár annak céljával is, hogy legyen egy zsilip, ami a munka és magánélet közötti órákban, segít leengedni a gőzt, és megnyílni az esték során még egymásra.

 

  1. Az életminőség moderálása

 

A környezeti ingerek túlzott telítettségének elkerülésére, modernitásunk ellenére még mindig sokan élnek a túlkapásokkal. Például ilyenek a túlevések, a rendszeres italozások, a láncdohányzás, a pornófüggőség, s egyéb élvezeti szerek használata a stressz levezetéshez. Vagy csak az időhiány miatti gyorsételek fogyasztása, ülőmunkák mellett a mozgáshiány, vagy az otthonunkban a rossz minőségű tisztítószerek használata, amiket megismerés nélkül lekapkodunk a boltban a polcról, a természetes tisztaságú fogyasztói cikkek helyett.

 

„Ne vesztegessük az időt” – lett a mottónk, ami látszólag lehetővé teszi a minimalizált energia befektetést, ugyanakkor a kedvezőtlen döntéseink nem megtérülnek a testi – lelki jóllétünk szempontjából, hanem romló tendenciát mutatnak az életvitelünk színvonalára nézve.

 

  1. Stresszes, kapkodó gondolkodás

 

A gondolatok, ugyanúgy, mint az érzelmek energetikai minőségek bennünk. A harmónia megteremtéséhez érdemes felfedeznünk, hogy nem minden gondolat tartozik hozzánk. Magunknak kell kiválasztanunk, miben higgyünk. Ahhoz, hogy jól legyünk, szükséges tudatosan felismerni a külvilágból generált, manipulatív gondolatokat.

 

Főképp mert belsővé tett nézőpontjaink visszatükröződnek a minket körülvevő világban, s a gondolataink állapota átterjed a világnézetünkre is. Ha hozzászokunk a gondolkodásunk nyomon követéséhez és a tudatos döntésekhez, csökkentjük a szorongást okozó hatásokat, máris felelősséget vállaltunk az életünkért, amivel lelki békét, s harmóniát érünk el, és hozzájárulunk a világbékéhez is!

 

  1. Hömpölygő érzelmek, emberi kapcsolatok

 

Az emberi érzelmeink kihatnak az értékviszonyainkra; arra, hogy hogyan bánunk önmagunkkal, és egymással. Hiszen az érzéseink a belvilágunk megfoghatatlan, de szerves szervezői, és a külső, társadalmi élet katalizátorai is. Öntudatlan és alacsony lelki intelligenciával, automatikus érzelmi reakciókat adunk mindenre, amivel találkozunk.

 

Ha képletesen szólva a gondolatok, elképzelések és hitrendszereink a „kiváltó okok” az energiafolyamok elindításához, akkor az érzelmek azok a hajtóerők, amelyek felgyorsítják vagy épp meglassítják ezeket a folyamatokat. Az emberi interakciók során, minden ilyen vektor (gondolkodás, érzelem, hangulat stb.) a figyelmünk irányától és attól függ, hogy tudatosan vagy öntudatlanul merül-e bele ebbe a gyorsuló áramlatba (kommunikációs helyzetekbe).

 

Ezért, az érzelmi intelligenciánk fejlesztése ma már nagyon sok párkapcsolat alapjához hozzátartozó igény, a felek között. Egyre tudatosabban választjuk meg, hogy a személyiségünk kompatibilis legyen egymással, s ne csak belezuhanjunk a szerelem csodáiba. Tudatossá, és felelős döntéssé válik a családalapítás pszichológiai szempontból is.

 

  1. A testtudatosság kulcs a gyógyuláshoz

 

Sokan úgy vélhetik, hogy a test csak az a biológiai eszköz, ami által meg tudjuk élni magát az életet. A testünk azonban ettől sokkal komplexebb, és intelligensebb részünk! A fizikai test szintjén egy energiakör nyílik és zárul minden pillanatban, ahol maga a test összeköti az intellektust (gondolatokat), a lelkünket (érzelmeket), és a fiziológiai folyamatainkat. A test azonban egy olyan csodálatos biológiai struktúra, ami szabályozza a teljes, harmonikus humán rendszerünket – mindazt, amit ez emberi mivoltunkban, mint holisztikus lények átélhetünk.

 

Ennek eredményeként képesek vagyunk megtanulni uralni magát az emberi életünket, majd olyan életet teremteni, amiről álmodunk. Emberekként magunkban rejtjük a teljes potenciál képességét, annak esélyét, hogy az életet magát ne elszenvedjük, hanem elérjük az egészség, a boldogság állapotát, és megnövelhessük a korai betegségek miatt esetleg idő előtt elvesztett várható élettartamot.

A belsőnk megismerése, áldott külső életet eredményez

 

Fontos tudnunk tehát, hogy a gondolkodásunk és érzelmeink szabályozásának képessége ugyanúgy alapvető emberi jog, mint mondjuk az erőszakmentes, bántalmazásmentes kapcsolatok átélésének igénye. S ha nem is tanították meg az iskolában, hogyan bánjunk ezzel a komplex szerkezettel, amit úgy hívnak, hogy személyiség; sosem késő eldönteni, hogy megismerkedjünk magunkkal. Mindenki maga dönti el, hogyan használja fel azt az erőt, amit az emberi mivoltunk jelent.

 

A tudatosságunk, és az érzéseink erőforrások lehetnek a kreativitáshoz, az alkotáshoz, egy kapcsolat megerősítéséhez, boldog gyerekek neveléséhez, s a világhoz való lelki hozzájáruláshoz. Vagy pusztító robbanóanyag lehet az impulzivitásunk, érzéketlenségünk, és önismereti hiányosságunk abban, hogy elérjük önös érdekeink aktuális egyikét, átgázolva egymáson. Áldás vagy átok lesz az életünk egy másik ember életében? Szomorú történetekké válunk az út végén, vagy hősökké, akik kihoztak mindent önmagukból? Rajtunk áll, e cseppet sem egyszerű, de mégis nagyszerű életfeladat, amire születtünk. Mit gondolsz, te mihez kezdesz vele?

 

Csete Nikoletta

Egészség coach

Szupervizor

 

A cikkben szereplő képek a Pixabay fotóletöltőről származnak.