Te tudod mit jelent az egészségtudatos életmód?

Ha az egészségünkről van szó, sokan azt hisszük, hogy elég a sportra és étkezésre figyelni.

Az életünk során ritkán gondolunk bele, hogy az egészség valami olyan ajándék az életben, aminek fenntartását ránk bízta a természet. Evidenciaként kezeljük, hogy a miénk, és bosszúsak leszünk, amikor elveszítjük, mert az a feladatok sokaságát hozza el nekünk. Ha betegek vagyunk, akkor nincs mese, valamit tenni kell magunkért. Sokan olyankor lépnek önismereti útra, amikor már nagy a baj, és muszáj felvállalni a saját felelősségünket abban, ahogyan élünk. Tehát gyakran maga a már kialakult betegség hozza el az első önismereti kérdést magunk felé: vajon ebben nekem is van szerepem?

A szerepünk pedig sokkal nagyobb, mint hinnénk, hiszen nem áldozatai vagyunk a betegségeinknek, hanem kiváltó okai. Lévén, hogy a testünk nem önmagunkon kívüli részünk, aminek felelősségét másra háríthatnánk, hanem minden, ami történik vele annak forrása bennünk van. Ma már az az elgondolás sem állja meg a helyét, hogy a genetikára fogunk valamit, hiszen számtalan orvos-biológiai kutatás bizonyította be ennek az ellenkezőjét!

Nem vagyunk a genetikánk áldozatai!

„Dr. Bruce Lipton amerikai kutatóorvos, sejtbiológus, és genetikus, aki az új biológia, az epigenetika és az őssejtkutatás területén szerzett nemzetközi hírnevet. Több mint harminc éve végzett kutatásai eredményeként állítja, hogy a genetikánk, a DNS működését a gondolataink és a hitrendszerünk befolyásolja. Az epigenetika azt állítja, hogy a környezeti jelek kontrollálják a génjeinket, nem az öröklődés. Tehát nem vagyunk az öröklődés áldozatai. Amilyen folyamatok lezajlanak a családunkban, valószínűleg a mi családunkban is megjelennek majd, de mi vagyunk azok, akik megváltoztathatjuk a rájuk adott reakciónkat, azaz a környezetet. Tehát mi irányítjuk a génjeinket. Mi vagyunk, akik megváltoztathatjuk a hiedelmeinket, a hozzáállásunkat és a világképünket.

Bizonyított tény, hogy a betegségek kevesebb, mint 1%-a genetikai eredetű. A többi esetben a kiváltó ok a környezetben keresendő, tehát az életfelfogásunkból, életstílusunkból ered, és ez befolyásolja a génkifejeződésünket. A betegségek legfőbb okozójának a stresszt tartják.”- írja a Szívkoherencia nevű portál az idevonatkozó cikkében.

A betegségek eredete vagy az elménkben, vagy a lelkünkben van

Vannak lelki eredetű lelki betegségeink, lelki eredetű testi betegségeink, testi eredetű testi betegségeink, és testi eredetű lelki betegségeink. De bármelyik is keletkezzen, annak Alfája és Omegája is mi magunk vagyunk. Legfeljebb nem tanultunk erről még semmit, és ezért nehezebb elképzelni, hogy belőlünk fakad minden. Mi magunk vagyunk az eredők, és bizony az eredmények is. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szerint az „az egészségtudatos magatartás az egyén szemléletének, viselkedésének, tevékenységének összessége annak érdekében, hogy minél tovább és minél egészségesebb maradhasson.”

Az egészségtudatosság tehát az, amikor az egészségünket hosszú távon befolyásoló, öntudatos döntéseket hozunk. A valódi tudatosság azt jelenti, hogy olyan elhatározásokra is készen állunk, amelyek a jelenben esetleg lemondással járnak, s erőfeszítéseink csak hosszú távon térülnek meg. Számtalan olyan betegség forma van, amikor ezzel a szemlélettel lehet csak életmódot váltani. A legtöbb kliens ilyenkor keres meg mint Egészség coachot (tanácsadót), hogy segítsek a mában létrehozni egy olyan új életmódot, ami hosszú távon fogja támogatni az orvosok által előírt kezelési terveket.

Ilyenek például a cukorbetegség, vagy annak egy korábbi állapotával küzdő inzulinrezisztens, esetleg PCOS-es nőbetegek. Az előbbinél nyilvánvalóan már nincsenek évek erre a változtatásra, gyors és szigorú megoldás kell a diétára, és mozgásra. Valamint arra, hogy a személyiségük is támogassa az új életformát. Az utóbbi kettőnél pedig az a kihívás, hogy a betegség határterületi tüneteket képez, mondjuk úgy, hogy álruhában érkezik a kórság. Még nem annyira nagy a baj, még kordában tarthatóak a tünetek, még visszafordítható a folyamat, de ha nem lesz változtatás, akkor akár meddőséggel, és későbbi diabétesszel is meg kell küzdeni.

Ha belegondolunk, micsoda kihívás önmagukkal megbeszélni, hogy ugyan a mában ez még nem annyira súlyos, de igenis meg kell érte tenni mindent, hogy ez így is maradjon. Jönnek ilyenkor az önszabotáló kifogások, hogy épp ezért, mert a baj még valahol ott van a messzi távolban, nem is kell még érte tenni. Lehet halogatni, elodázni elbagatellizálni a tüneteket, vagy azt lehet mondani egy személyiségfejlesztő szakembernek, hogy „segíts nekem változtatni a hozzáállásomon, motivációmon, egyedül erre meg erre nem tudom magam rávenni, de elszánt vagyok abban, hogy akarom a változást”. És akkor innen nagyon szép pszichológiai eredményeket tudunk elérni úgy, mint kiegészítő lelki segítség, az orvosi előírások figyelembetartása mellett. Tudom segíteni a motivációt a diétához, támogatni a sportban a kitartást, ügyelni a kórházi kontroll időpontokra és el is menni rá a betegnek. Meg tudjuk találni, ha felmerül, hogy mi a lustaság eredete, vagy mik az önsorsrontó szokások, amikkel lebeszélné magát a változásról. Ehhez azonban tudatosság szükséges, és annak belátása, hogy olykor maga a személyiség áll a gyógyulás útjában a maga kis megzabolázatlanságaival.

Megtalálhatjuk-e az örömünket egészségünk és személyiségünk fejlesztésében?

Mi holisztikus szemléletű szakértők évtizedek óta a természet- és társadalomtudományi megközelítések ellentéteinek kibékítésére törekszünk. Sokkal nagyobb eredményeket lehet elérni a gyógyításban, azokban a fejlődő szemléletű egészségügyi intézményekben, ahol nem zárják ki a természetgyógyászokat, pszichológusokat, coachokat, terapeutákat a gyógyító folyamatokból. A hazai tendenciák azt mutatják, hogy a magánellátó intézmények nyitottak az egészségfejlesztő szakemberekre, és egyre több állami fenntartású kórház is nyit már. Az olyan intézményekben, ahol támogathatja a társadalmat a mentálhigiénés központ, vagy iroda sokkal nagyobb eredményeket érnek el a betegek egészségszemléletének fejlesztésében, és így az adott város lakói is nagyobb egészségnek örvendenek.

Ahol pedig támogatva van az ellátó rendszerek szintjén is a gyógyulás, haladószemléletű orvoslásról beszélhetünk. Sokkal könnyebb betegekként is nyitnunk ilyen védőháló mellett arra, hogy akarjuk megismerni önmagunkat, és igénybe venni a mentális segítségnyújtást is. Hiszen ez nem olyasmi, amit szégyellnünk kellene, hanem jó lenne alapvetően elérhető tudást kapni arról, hogy mit jelent embernek lenni. Mit jelent a test, a lélek és az elme egységének megtestesítőinek lenni?

Ha nyitottá tudunk válni erre a kérdésre, és izgalmasnak találjuk ezt a megismerési lehetőséget, akkor akár örömteli út is lehet felfedezni magunkat a mindennapitól egy picit mélyebb szinten. Például olyankor, amikor megbetegszünk. Miért is ne olvashatnánk el az alternatív gyógyulási módszerekről könyveket, vagy beszélgethetnénk az orvosainkkal arról, hogy mi zajlik bennünk egy diagnózis felállítás során? Nincs ok, ami miatt ez ne lehetne természetes és magától érthetődő, amikor egy modern, és tudatos korszak résztvevői vagyunk. Neked van egy okod arra, hogy még ma tovább olvass ebben a témában? Ha igen, ne habozz, ajánlok is hozzá egy könyvet: Dr. Mété Gábor; A test lázadása – Ismerd meg a stresszbetegségeket.

Csete Nikoletta

Egészség coach

Szupervizor

A cikkben szereplő képek a Pixabay fotóletöltőről származnak.