Napelemek telepítésével korszerűsödött a Rendelőintézet és a kórház

 

KEHOP-5.2.11.-16-2017-00126 „Fotovoltaikus rendszerek telepítése a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet épületein”

Közel 180 millió forintos uniós támogatásnak köszönhetően a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet újabb épületein alakítottak ki korszerű és környezetkímélő napelemes rendszereket. A projekt keretében a beruházás I. üteme a Rendelőintézetben 2018. július 23-tól elkezdődött a napelemes rendszer felszerelésével, mely közel 30 millió forintos uniós támogatással valósult meg. Ebben az ütemben az 50 kVA csatlakozási teljesítmény alatti - háztartási, kiserőmű méretű - hálózatra csatlakozó napelemes rendszer került kialakításra a saját villamosenergia-igény részbeni vagy teljes közvetlen kielégítése céljából.

A második ütemben a Tószegi úton a kórház épületein folytatódott a munka. A 250 kVA csatlakozási teljesítményű, hálózatra csatlakozó napelemes rendszer kiépítése szintén a saját villamosenergia-igény részbeni vagy teljes közvetlen kielégítését biztosítja. A fejlesztés során az új C jelű és a Patológia épületekre, valamint a Belgyógyászati pavilon épületeire kerültek napelemek.

A projekt kiemelt célkitűzése – összhangban a hazai és EU stratégiával – az épülethez kapcsolódó környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító fotovoltaikus rendszerek kiépítése, ezzel együtt a meglévő fosszilis alapú villamosenergiát a megújuló energiaforrásra való teljes vagy részleges átállással kiváltják. A fejlesztés hozzájárul a megújuló energiaforrás felhasználás növeléséhez és az környezetet károsító üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.