Oklevél a bátorságért

Kórházban lenni senki sem szeret. Fájdalmas vizsgálatok, beavatkozások várnak ránk, elesetten, kiszolgáltatottan várjuk a segítséget. Még a felnőttek számára is megterhelő a betegágyban töltött időszak, hát még egy gyermek esetében!

A Hetényi Kórház gyermekosztályán dolgozók mindent megtesznek azért, hogy enyhítsék a kis betegek félelmét, eltereljék figyelmüket betegségükről. A bátorságot pedig természetesen jutalmazzák.

- Annak idején az aneszteziológusoktól indult a kezdeményezés, hogy Bátorság Oklevelet kapjanak azok a gyerekek, akik műtéten estek át – tudtuk meg Dankó Zsuzsannától a gyermekosztály vezető főnővérétől. – Ezeket a „tanúsítványokat” mindig az operáló és az altató orvos írja alá és hazamenetel előtt kapják meg a lábadozó gyerekek. Mondanom sem kell, a legtöbben óriási büszkeséggel fogadják, nagyon örülnek neki.

Mint ahogy nagy örömmel válogatnak azok között a játékok, kifestők, matricák között is, amelyeket egy-egy vizsgálatkor választhatnak.

- Szerencsére nagyon sok támogatója van az osztályunknak, időről-időre érkeznek hozzánk plüssjátékok, foglalkoztatók – tette hozzá Dankó Zsuzsanna. – Korábban viszont, amikor még nem kapott ilyen kiemelt figyelmet a gyermekosztály, sok esetben az itt dolgozó ápolók hoztak be otthonról játékokat a kicsiknek. Folyamatosan szükség van ugyanis az utánpótlásra, hiszen ahogy cserélődnek a kis betegek, ezek is fogynak. Az a gyakorlat nálunk, hogy azokat a játékokat, amelyek a gyerekek szívéhez nőttek a kórházi tartózkodás alatt, haza is vihetik magukkal. Így az oklevél mellett a kedvenc játékokkal is jutalmazzuk a bátorságukat, s talán ennek köszönhetően kevésbé gondolnak vissza rossz élményként a kórházban töltött napokra.